Oko 900 putnika osjetit će sutra posljedice štrajka u Croatia Airlinesu

Autor: Marija Crnjak , 13. svibanj 2013. u 16:17
Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Najavljeni štrajk sindikata Croatia Airlinesa već uzrokuje kompaniji izravne i neizravne štete, a istodobno ugrožava započeti program restrukturiranja tvrtke i opstojnost tvrtke, ustvrdlili su u upravi.

Najavljeni štrajk sindikata Croatia Airlinesa već uzrokuje kompaniji izravne i neizravne štete, a istodobno ugrožava započeti program restrukturiranja tvrtke i opstojnost tvrtke, ustvrdlili su u upravi Croatia Airlinesa koji će se sutra u 6 ujutro, zajedno s dijelom putnika suočiti sa štrajkom tri strukovna sindikata. Kako je poznato, štrajk do daljnjeg najavili su Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova (SKOZ) i Hrvatski sindikat prometnih pilota (HSPP), dok će Samostalni hrvatski sindikat zaposlenika u zrakoplovstvu (SHSZUZ) sutra namjerava provesti jednosatni štrajk upozorenja od 11 do 12 sati.

Zbog najavljenog štrajka dio međunarodnih i domaćih redovitih letova Croatia Airlinesa sutra će se obavljati prema izmijenjenom (posebnom) redu letenja. Kompanija ističe da najavljeni štrajk znači samo djelomični poremećaj prometa, jer će većina putnika biti prevezena zrakoplovima Croatia Airlinesa prema redu letenja, a ostali dio zrakoplovima partnerskih kompanija, odnosno unajmljenim zrakoplovima. Za sutrašnje letove predbilježeno je ukupno 4600 putnika, a očekuje se da će poremećaje u planiranom putovanju osjetiti njih oko 900, dakle jedna petina svih predbilježenih putnika.

"Unatoč višemjesečnim razgovorima oko potpisivanja novoga kolektivnog ugovora, u kojima je Croatia Airlines kao poslodavac pokazao spremnost na dogovor u okviru poslovnih mogućnosti predviđenih programom restrukturiranja, tri strukovna sindikata nisu pokazala razumijevanje za trenutačnu situaciju u kompaniji. Programom restrukturiranja nužne su uštede u sklopu kolektivnih ugovora, odnosno u stečenim pravima koja su se prijašnjih godina povećala zbog različitih pritisaka sindikata.

Ta prava uvelike opterećuju poslovanje tvrtke u financijskom pogledu i prepreka su za održivo poslovanje kompanije”, stoji u priopćenju uprave u kojoj podsjećaju da čak 76 posto ukupnih troškova kompanije čine nekontrolabilni troškovi, a 24 posto kontrolabilni troškovi, te da se čak 65 posto kontrolabilnih troškova odnosi na trošak radne snage.

Navedeni sindikati ne žele odustati ni od jednoga stečenoga materijalnog i nematerijalnog prava iz prijašnjega kolektivnog ugovora (istekao 31. ožujka 2013.) te su odbili ponuđene uvjete poslodavca i odlučili pokrenuti industrijsku akciju.

“Croatia Airlines ne može prihvatiti takav stav sindikata i zbog toga ovu industrijsku akciju, koja je već i najavom uzrokovala izravne i neizravne štete kompaniji, smatra neopravdanom.”, kažu u upravi te podsjećaju da je novi kolektivni u travnju potpisan s tri sindikata u tvrtki, Sindikatom inženjera i tehničara u zrakoplovstvu (SITUZ), Samostalnim strukovnim sindikatom aviomehaničara Hrvatske (SSSAH) i Novim sindikatom (NS).

 

Komentari (1)
Pogledajte sve

U bogatom Kataru stjuardese početnice imaju 1200 USD (kod nas plaće stjuardesa idu do 9000 kn uz napomenu da je to SSS) i to lijepo treba objasniti ovim djevojkama i usput im ponuditi jel bi možda koja mjenjala svoje radno mjesto s nekim od 350000 nezaposlenih.

New Report

Close