Ogromna prilika za našu zemlju: ‘Hrvatska bi što prije trebala uvesti vize za digitalne nomade’

Autor: Poslovni.hr , 10. kolovoz 2020. u 11:52
Foto: Boris Ščitar/Vecernji list

Bila bi to velika promocija za Hrvatsku kada bi pokazali vodstvo u predstavljanju vize za digitalne nomade.

Veliki broj radnika u svijetu još uvijek radi na daljinu i upravo u tome, Jan de Jong, uspješni poduzetnik vidi priliku za hrvatsko gospodarstvo. Nizozemac Jan se u Hrvatsku preselio prije 13 godina i sada mu je Split postao novi dom. Smatra da bi Hrvatska što prije trebala uvesti vize za digitalne nomade, po uzoru na Estoniju koja ih je implementirala prije otprilike mjesec dana, piše Slobodna Dalmacija.

– Digitalni nomadi su ljudi koji mogu raditi na daljinu, nisu vezani za jedno mjesto i potreban im je samo pristup internetu. Oni izabiru takav način rada dok putuju svijetom. S obzirom na to da je pandemija koronavirusa natjerala mnoge kompanije da dopuste rad na daljinu, taj trend se ubrzao. Prognoze govore da će do 2035. godine u svijetu biti oko milijardu digitalnih nomada. Vjerujem da je digitalni nomadski turizam ogromna prilika za Hrvatsku jer je može pretvoriti u cjelogodišnju destinaciju – objašnjava nam Jan.

Dodaje kako je Estonija svojim potezom dospjela u svjetske medije jer je prva zemlja koja je predstavila vizu za digitalne nomade, pozivajući tako visoko kvalificirane i visoko plaćene radnike na daljinu u svoju zemlju u kojoj bi u konačnici živjeli određeno vrijeme i trošili svoje plaće.

– Njihov primjer vrlo brzo su slijedile i zemlje poput Barbadosa i Georgije. Bila bi to velika promocija za Hrvatsku kada bi pokazali vodstvo u predstavljanju vize za digitalne nomade. Vrijeme je u ovom ključno i predlažem da ne izmišljamo kolo već da uzmemo model Estonije i primijenimo ga kod nas. Primjerice njihovi uvjeti za dobivanje vize su: dokaz da možete raditi na daljinu, možete raditi samo za strane tvrtke i klijente, odnosno ne-estonske te bi minimalni mjesečni prihod trebao biti 3500 eura prije oporezivanja – govori Jan.

Uz vizu bi digitalni nomadi iz cijelog svijeta mogli legalno doći u Hrvatsku i raditi maksimalno godinu dana, ali i putovati te uživati u blagodatima Lijepe naše.

Komentirajte prvi

New Report

Close