Odzvonilo dalmatinskom ulju u istarskim bocama

Autor: Poslovni.hr , 03. svibanj 2015. u 11:55
Photo: Dusko Marusic/PIXSELL

Maslinari i stručnjaci iz Istre očekuju kako će se istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje uskoro zaštiti i na razini cijele Europske unije.

Istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje zaštićeno je, zajedno s Krčkim maslinovim uljem, oznakom izvornosti na nacionalnoj razini. Odluku o takvoj prijelaznoj nacionalnoj zaštiti donijelo je Ministarstvo poljoprivrede na zahtjev samih maslinara. Klaster istarskih maslinara sredinom lipnja 2013. podnio je zahtjev za zaštitu "Istarskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja", dok je udruga krčkih maslinara "Drobnica" to učinila početkom 2014. godine, piše Glas Istre.

Maslinari i stručnjaci iz Istre očekuju kako će se istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje uskoro zaštiti i na razini cijele Europske unije.

"Sada konačno možemo zaštiti maslinare koji proizvode takvo ulje. Ono se ne proizvodi u velikim količinama, njegova proizvodnja je skupa i to je važan razlog zbog kojeg nam oznaka izvornosti treba i na nacionalnoj i na europskoj razini. Napokon, slična ulja u Italiji i drugim maslinarskim zemljama odavno uživaju takvu zaštitu", ističe Bruno Legović, voditelj Klastera istarskih maslinara, koji obuhvaća 35 proizvođača.

Nagrađivani maslinar Sandi Chiavalon kaže kako je ta odluka vrlo važna svima koji se bave maslinastvom. "Na boci će stajati da je izvorni istarski proizvod, što nama, kao certificiranim ekološkim proizvođačima, pruža još jednu zaštitu i potrošačima nudi jamstvo da kupuju kvalitetno ulje", napominje Chiavalon. On vjeruje kako će procedura certifikacije biti stroga, te kako će priče da se u boce istarskog maslinova ulja puni ono iz Dalmacije postati prošlost.

"Ta je odluka najvažnija za potrošača. Na tržištu ima svakakvih ulja i ona s oznakom izvornosti jamče određenu kvalitetu, a imaju i bolju cijenu," dodaje Darko Kadum, jedan od članova Klastera istarskih maslinara i voditelj Centra za maslinarstvo u Agenciji za ruralni razvoj Istre. On smatra da oznaka izvornosti ne može značajnije utjecati na izvoz maslinova ulja, ali može nagnati turiste da ga kupe.

"Mi nemamo dovoljno ulja za tržište EU-a. Naš izvoz je turizam i oznaka izvornosti koristit će nam u plasmanu kod gostiju," objašnjava Darko Kadum.inih izmjena i dopuna u dokumentaciji, zahtjevi usvojeni u ožujku ove godine. Slijedeći korak je registracija oznake u Europskoj uniji. 

Komentirajte prvi

New Report

Close