Odustavši od dividende država de facto dokapitalizirala SKDD

Autor: Tomislav Pili , 30. kolovoz 2016. u 22:01
Pet milijuna kuna koji će nedostajati SKDD može pronaći zadržavanjem ovogodišnje dobiti, Fotolia

Na telefonskoj sjednici depozitorij oslobođen uplate dobiti.

Oslobađanjem od obveze uplate 1,5 milijuna kuna u državni proračun Vlada se dosjetila kako riješiti problem povećanja kapitala Središnjeg klirinško depozitarnog društva (SKDD). Na telefonskoj sjednici u ponedjeljak tehnička je Vlada dopunila Odluku o visini, načinu i rokovima uplate sredstava trgovačkih društava od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku u državni proračun za ovu godinu. Dopuna se odnosi na to da je SKDD oslobođen uplate dijela od 6,15 mil. kuna lanjske neto dobiti.

Rizik dokapitalizacije

U obrazloženju odluke na internetskim stranicama Vlade stoji kako SKDD sukadno europskoj direktivi 909 o poboljšanju namire vrijednosnica mora podnijeti zahtjev za odobrenje rada financijskom regulatoru. Pritom mora dokazati da raspolaže s dovoljnim kapitalom. Kapital pri tom ne smije prikupiti zaduživanjem. “Zadržavanje dobiti SKDD-a iz 2015. i 2016. mogućnost je za postizanje potrebne visine regulatornog kapitala. Mogućnost po kojoj bi se isplatila dobit iz 2015., pa naknadno provodila dokapitalizacija SKDD-a od strane njezinih dioničara predstavlja značajno veći rizik jer bi u slučaju kašnjenja s dokapitalizacijom Republika Hrvatska bila suočena s negativnim posljedicama??, ističe se u obrazloženju.

Naime, ako SKDD ne isplati dividendu od 3,7 milijuna kuna iz lanjske dobiti, nedostajat će još oko pet milijuna kuna, a koje bi mogao namiriti zadržavanjem ovogodišnje dobiti. Ako isplati dividendu državi, depozitoriju će nedostajati 8,7 milijuna kuna, koliko zasigurno neće imati u 2016. godini, izračunali su u Ministarstvu financija, predlagatelju odluke.

Inače, država u SKDD-u drži 40,8 posto udjela. Podsjetimo, riječ je o projektu SKDD-CCP koji bi trebao preuzeti poslove središnje druge ugovorne strane u namiri vrijednosnih papira. Ako projekt ne zaživi, upitna je namira. Iz SKDD-a na upit Poslovnog dnevnika kažu kako “Uprava zahvaljuje Vladi na uvažavanju razloga za donošenje odluke”.

Testiranje krajem rujna

Na pitanje kako napreduje projekt SKDD-CCP, iz depozitorija poručuju kako napreduje i očekuju da će uspješno biti priveden kraju. “SKDD-CCP je tijekom ljeta zaprimio od članova kolegija koji donose odluku o izdavanju licence (ESMA, HANFA, HNB) dodatne zahtjeve za dopunu pojedinih dijelova sustava koji se ponajprije odnose na unapređenje sustava upravljanja i kontrole rizika koje je SKDD-CCP uglavnom već implementirao. SKDD-CCP planira 26. rujna provesti sljedeće testiranje s budućim članovima na sustavu koji je dopunjen u skladu sa zahtjevima regulatora”, izvještavaju iz depozitorija.v

Komentirajte prvi

New Report

Close