Odustali od Čačićeva plana, megaprojekt će osloboditi 350 hektara uz rijeku Savu

Autor: Marija Brnić , 01. listopad 2013. u 22:01
Zagreb na Savi donijet će 150 MW električne energije

Nova koncepcija predviđa oteretni kanal Sava-Odra, plovnost kanalom do V. Gorice, čime se stvaraju uvjeti za riječnu luku.

Za projekt Zagreb na Savi, vrijedan 1,5 milijardi eura, počinje izrada studija izvedivosti i utjecaja na okoliš.

Zeleno svjetlo za taj projekt, ponešto izmijenjen od svih dosadašnjih koncepata, Vlada je dala prije dva mjeseca, a prema hodogramu što su ga u utorak novinarima predstavili ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak te voditelj programa Zagreba na Savi Leo Penović i voditelj izrade studije Andrew Kirby, studija će biti gotova kroz godinu i pol, nakon čega se u iduće četiri godine trebaju ishoditi dozvole, a cjelokupan projekt bio bi okončan za 15 godina. "To je dugoročan i jako ambiciozan projekt, koji neće biti moguće realizirati u jednome mandatu, no Zagrebu će omogućiti deseterostruko povećanje sigurnosti od poplave i riješit će gorući problem opadanja razine podzemnih voda, a donijet će i razvoj plovnog puta, te 150 MW novih izvora električne energije i oslobođenje oko 350 hektara prostora uz obalu Save u Zagrebu", ističe Vrdoljak.

Nova koncepcija predviđa, naime, odvođenje velikih voda mimo Zagreba rekonstruiranim oteretnim kanalom Sava-Odra. Predviđa se i plovnost kanalom do Velike Gorice, čime se stvaraju uvjeti za riječnu luku u Zagrebu, koja povezana s riječkom lukom, kao i s kanalom Rajna-Majna-Dunav, Zagrebu otvara velik prometni potencijal. Postojeći nasipi izgubili bi obrambenu funkciju, ali bi se na tih 350 hektara otvorio potencijal za nove sadržaje.

No, za razliku od megalomanskog koncepta za koji se zauzimao Vrdoljakov prethodnik Radimir Čačić, oni nisu predmet ovog projekta. Realizacija projekta za državu neće biti financijski teret, tvrdi Penavić. Oko 450 milijuna eura, koliko će stajati gradnja novih hidroelektrana u Zaprešiću, Prečkom i Sisku, te četiriju hidroenergetskih stanica, biznis je za koji će se naći ulagači, dok će se preostalih milijardu eura osigurati putem EU fondova. I samu izradu studija vrijednosti dva milijuna eura, na čemu će raditi gotovo 30 stručnjaka, financira EU.

Komentari (8)
Pogledajte sve

Ne, Greenday, Čačić jednostavno – nije takav . Ne poznaješ ga u poslu.
Vrlo je korektan .

uz sve hvalospjeve Ratku, samo bi trebalo dodati da bi on i Dravu kroz Zagreb provukal do sada koliko je sposoban


Da je on tu- ne bi projekti tak dugo čekali realizaciju….već bi građevina
počela raditi na javnim radovima !

po principu “lijeva ruka desni džep”

Da je on tu- ne bi projekti tak dugo čekali realizaciju….već bi građevina
počela raditi na javnim radovima !

New Report

Close