Magazin Poslovna 2023
Poslovna 2023.

Odustajanje mirovinskih fondova bio je šok

Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenove.

Fabris Peruško
15. prosinac 2022. u 22:00
Fabris Peruško/PD

U pričama o promjenama u našem vlasništvu koje pune medije, jedna stvar je jako dobra – javnost je mogla vidjeti koliko je toga napravljeno u Fortenovi od osnivanja, a još važnije – zašto je napravljeno te zašto baš tim redoslijedom.

Ova kompanija, od kad sam došao u Agrokor kao izvanredni povjerenik, cijelo vrijeme prolazi ne baš uobičajenu poslovnu transformaciju, a mi iz epizode u epizodu, upravljamo vrlo zahtjevnim krizama. Nijedan izazov nije bio lagan, osobito za kompaniju koja je iz nagodbe izašla s “triple trouble” – prezadužena i s kreditnom i vlasničkom strukturom koju je trebalo konsolidirati, što je bio ogroman posao. U najvećem dijelu je poznato što smo sve napravili kroz tri faze kreditnog konsolidiranja.

Više od 100 kreditora sveli smo na dva ključna, predvođena s američkim HPS Investment Partners. Refinanciranje je omogućilo i ključni događaj konsolidacije čitave Fortenove – isplatu kreditora Mercatora u ukupnom iznosu od 385 milijuna eura i konsolidiranje tih kredita na Grupi. U trećoj fazi očekuje nas refinanciranje Grupe na financijskim tržištima kroz novu obveznicu ili bankarski kredit.

Do danas smo prepolovili omjer duga i dobiti iz operativnog poslovanja s oko 7,2 puta koliki je bio u trenutku osnivanja Fortenove na 3,6 puta. Paralelno smo rješavali i izazove vlasništva Grupe. Mercator je konsolidiran 2021. i Fortenova je preuzela 100% vlasništva. Usitnjenu vlasničku strukturu sveli smo na tri vlasnika koji danas imaju oko 80% kompanije, a oko 30% konsolidirano je u vlasništvu domaćih investitora.

Rat i sankcije dodatno su ubrzale planirani izlazak Sberbanke iz vlasničke strukture pa su se od proljeća odvijali razgovori s potencijalnim investitorima, a najdalje su otišli s hrvatskim mirovinskim fondovima. No, transakcija nije zaključena jer NO AZ mirovinskog fonda nije iskoristio priliku za ulaganje. To je bio šok, jednostavnije bi bilo da smo zaključili vlasničku konsolidaciju kako smo zamislili. Ako ništa drugo, ušli bismo rasterećeniji u 2023. koja će opet biti ozbiljno zahtjevna, i teža od prve Covid godine.

Samo trošak električne energije, koji nam je dosad godišnje bio 92 milijuna eura, raste na više od 200 milijuna, uključujući državne potpore. Udar će dijelom biti ublažen inflacijom, ali energenti su već najveći izazov i to će ostati i iduće godine.

Fortenovi će ulazak u 2023. olakšati sjajni rezultati u devet mjeseci 2022. Ukupni konsolidirani prihod bio je veći od 30 milijardi kuna, 15% više nego godinu ranije, dok je konsolidirana prilagođena EBITDA razdoblja narasla 20% na više od dvije milijarde kuna. Unatoč visokom trošku duga i povećanim troškovima, ostvarili smo i dobit iz kontinuiranog poslovanja, a krajem rujna Grupa je na računima imala gotovo dvije milijarde kuna novčanih pozicija.

New Report

Close