Odškolovali već 80 kuhara i 150 barmena, a planiraju još

Autor: Sergej Novosel Vučković , 09. kolovoz 2018. u 16:16
Projekt pulskog učilišta vrijedan je 1,2 milijuna kuna/GettyImages

Partneri na projektu su Arena Hospitality Group iz Pule i Institut za razvoj tržišta rada iz Zagreba, a potpuno ga financira Europski socijalni fond.

Hrvatski sezonci i drugi tražitelji posla često se pitaju  ima li smisla angažirati se u domaćoj turističkoj industriji, koja ponovno producira zavidne rezultate, kad oni od tih "plodova" praktički dobivaju mrvice, s obzirom na to da su plaće u sektoru često ispod državnoga prosjeka. I brojne turističke tvrtke opet se ljeti susreću s ozbiljnom "sušom" radne snage koja bi servisirala cijeli pogon pa je Otvoreno učilište Diopter iz Pule odlučilo obje strane pitati gdje "šteka".

Osmislili su projekt EduTurizam kojim ispituju kako povećati zapošljivost ranjivih skupina u turizmu i ugostiteljstvu kroz obrazovanje, osmisliti nove programe, unaprijediti stručnost svojih predavača, te pomoći partneru da lakše profilira prave ljude. Partneri na projektu su tako Arena Hospitality Group iz Pule i Institut za razvoj tržišta rada iz Zagreba, vrijednost projekta je 1.238.616 kuna, 100 posto financira Europski socijalni fond. Ravnateljica Dioptera Maja Milevoj objašnjava što će dobiti početkom 2019. kad projekt završi. 

Stjecanje znanja i vještina
"Razvit će se novi program osposobljavanja za barmena-barista, modernizirati program kuhara i kreirati novi program za animiranje starijih gostiju – senior animator. Provodimo online istraživanje među poslodavcima, uz podršku portala MojPosao. Postavili smo veći broj pitanja koja će nam dati jasniju smjernicu u razumijevanju potreba u dijelu potrebnih i željenih znanja i vještina budućih djelatnika u odabranim zanimanja, načinu odabira, educiranja i uvođenju u posao, beneficijama koje nude, podršci na radnom mjestu i slično", kaže voditeljica ustanove.

Smatra da je upravo ovakva suradnja obrazovnog sektora i poslodavca, konkretno Arene Hospitalityja, nužna želi li se obrazovne programe pripremiti da usmjere polaznike na određeno radno mjesto. A znamo da je to jedna od boljki našeg školstva.  "Pita se poslodavce da iskažu svoje potrebe kako bi se obrazovni programi tome prilagodili. Kod nezaposlenih, ciljane skupine su mladi do 25 godina te osobe starije od 54 godine, nas zanima što ih privlači ili odvlači za rad u turizmu, koja su njihova očekivanja po pitanju materijalnih i nematerijalnih primanja te u kakav oblik obrazovanja bi se najradije uključili", kaže Maja Milevoj. 

Motivirajuće varijacije
Vjeruje da bi varijacije u programu kojima bi se više približili interesima polaznika i za njih bile motivirajuće.  Ističe da Arena Hospitality Group pruža praktičnu nastavu u okviru projekta.Već je dosad u pulskom učilištu Diopter 80 ljudi završilo za kuhara, 150 za barmena, a na kraju projekta EduTurizam plan je obrazovati još 40 barmena-barista, kuhara i senior animatora. Ravnateljica zaključuje da će povratna informacija poslodavaca i nezaposlenih iz njihovih odgovora u istraživanju dodatno otkriti koliko su njihova očekivanja usklađena.

"Omogućit ćemo informiranje obje strane o trenutačnim očekivanjima, a dodana je vrijednost projekta što će se ti podaci uklopiti u prilagodbu obrazovnog programa", ističe Maja Milevoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close