‘Održivi urbanizam imperativ Unije za Mediteran’

Autor: Poslovni dnevnik , 04. svibanj 2023. u 22:00
Premijer Plenković na otvaranju treće ministarske konferencije Unije za Mediteran na temu održivosti, ali i stambenih pitanja/M. Prpić/PIXSELL

Nakon Strasbourga i Kaira domaćin je Zagreb, a tema je održivi urbani razvoj.

Procjenjuje se da će u gradovima do 2050. živjeti dvije trećine svjetskog stanovništva pa je razvoj održivog urbanizma imperativ, a ne samo politički cilj Unije za Mediteran (UzM), rekao je premijer Andrej Plenković na početku treće ministarske konferencije UzM-a.

Nakon Strasbourga i Kaira domaćin je Zagreb, a tema je održivi urbani razvoj. UzM obuhvaća ukupno 43 zemlje – 27 država članica EU i 15 država Sj. Afrike i Bliskog istoka.

“Održivi urbanizam je imperativ, a ne samo politički cilj Unije za Mediteran”, rekao je premijer, a domaćin konferencije, ministar Branko Bačić rekao je da “razlog za stvaranje saveza poput Unije za Mediteran ne proizlazi iz našeg nasljeđa, već iz suvremenih izazova s kojima smo suočeni”.

Treća ministarska konferencija bavi se i stambenim pitanjem. “Porast cijena u graditeljstvu kakav bilježimo u Hrvatskoj i posebno značajan porast cijena stambenog prostora iziskuje dodatne napore javnih vlasti kako bi se iznašli dodatni načini osiguranja dostupnog i priuštivog stanovanja”, rekao je Bačić dodavši da RH provodi program poticanja stanovanja kroz koji je izgrađeno oko 8800 stanova i program subvencioniranja stambenih kredita, u prvom redu za mlade.

Komentirajte prvi

New Report

Close