Održane zanimljive radionice u organizaciji veleposlanstva Nizozemske

Autor: Saša Paparella , 12. svibanj 2015. u 21:59
Ad Klaassen iz Dutch Produce Association

Svoje znanje podijelio je Hrvoje Bunjevac, direktor Poljoprivredne zadruge Zagrebački voćnjaci.

Zagreb  U organizaciji veleposlanstva Nizozemske održana je radionica o Organizacijama proizvođača (PO). Svoje je iskustva iznio Hrvoje Bunjevac, direktor PO Poljoprivredne zadruge Zagrebački voćnjaci, Tu su zadrugu 2004. osnovali mali proizvođači koji su prilikom plasmana svoje robe u trgovački lance željeli zaobići trgovce.

U početku su imali financijsku pomoć Županije zagrebačke. Kako bi postali prepoznatljivi stvorili su brend Sunčana i potpisali ugovore s pet trgovačkih lanaca. Ulagali su u infrastrukturu, a pomoću Županije zagrebačke i Velike Gorice otvorili su 2012. distributivni centar. Dobili su status Proiozvođačke organizacije, danas kupljaju 20 članova, koji bez obzira na veličinu posjeda imaju po jedan glas.

Nakon što je Andreja Martonja Hitrec iz Ministarstva poljoprivrede informirala nazočne o  aktualnoj zakonskoj regulativi, nizozemska iskustva sa Organizacijama proizvođača iznio je Ad Klaassen iz Dutch Produce Association,  "Kod nas PO imaju i po tisuću članova što otežava demokratski proces odlučivanja iu donošenje odluka. U tavvoj situaciji nužno je uvođenje profesionalnog menadžmenta", rekao je Ad Klaassen.  

Komentirajte prvi

New Report

Close