Odobreno istraživanje nafte

Autor: Marija Brnić , 29. kolovoz 2019. u 22:00
Pored postojećih dolaze i novi igrači u RH/Nel Pavletić/PIXSELL

Uz novih šest istražnih prostora sada ih je ukupno 11 .

Nakon prvih ugovora za pet istražnih prostora na kopnenom području Hrvatske sklopljenih 2016., jučer su u Vladi odobrene nove dozvole za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika.

Vlada je temeljem javnog natječaja koji je trajao od listopada prošle godine do srpnja zaprimila od sedam istražnih prostora partnere uspjela dobiti za šest.

Nova polja dobile su Ina i kanadska tvrtka Vermilion Zagreb Exploration, koje već imaju dozvole za lokacije iz prvog kruga, a u projekte istraživanja ulaze dvije nove kompanije – američka Aspect Holding, koja je sa svojom podružnicom Aspect Croatia dobila dozvolu za istraživanje na prostoru Sava 06, te domaći Crodux derivati dva, koja će ugovor zaključiti za dva istražna prostora Sava 11 i 12. Ina je dobila dozvole za dva istražna prostora, Drava 03 i Sjeverozapadna Hrvatska 01, a Vermilion za Sava 07.

Kao i u prethodnom krugu, odabrane tvrtke imat će 5 godina za istraživanje, a ako se pronađe komercijalno otkriće, uslijedit će 25-godišnja eksploatacija. Prva seizmička istraživanja očekuju se u drugoj polovici 2020., a u Banskim dvorima uvjereni su i da će i natječaji koji su u tijeku uroditi interesom i "zanavljanjem" proizvodnje nafte i plina u Hrvatskoj. 

Komentirajte prvi

New Report

Close