Odobrena predstečajna nagodba za Primorje

Autor: Marija Brnić , 12. travanj 2015. u 22:00
Berislav Gržanić, većinski vlasnik Primorja/Dominik Grgurić/PIXSELL

Tvrtki predsjednika senjskog gradskog vijeća država otpisuje 6,8 mil. kn.

Senjskoj tvrtki Primorje u vlasništvu Berislava Gržanića Vlada je prošli tjedan odlučila dati još jednu priliku – Ravnateljstvu za robne zalihe Ministarstva gospodarstva odobrila je prihvaćanje predstečajne nagodbe.

Odluka je obrazložena činjenicom da će se time rasplesti i priča koja traje još od 1999. kada su Robne zalihe Primorju dale robni zajam u merkantilnoj pšenici u vrijednosti sedam milijuna kuna na 10 godina uz poček od dvije godine. Primorje nije vraćalo robni zajam prema dogovoru, a 2009. Vlada je odobrila njegov reprogram. No, u međuvremenu je pokrenut predstečajni postupak u kojemu ova potraživanja čine 92,48 posto svih utvrđenih tražbina.

Tvrtka je 2013. raskinula ugovore s osam radnika, no planom financijskog restrukturiranja do 2018. očekuje poslovati opet s osam radnika. Država će joj pritom otpisati sav dug za zatezne kamate, dva milijuna kuna, te 40 posto glavnice, odnosno 4,75 milijuna, dok će joj preostalih 7,12 milijuna uz kamatu od 4,5% Primorje vraćati četiri godine, uz godinu počeka. Država se osigurava i hipotekom na nekretnini dužnika. Ovu trgovačku tvrtku Gržanić je preuzeo kroz proces privatizacije, a vlasnik je i tvrtki BEN, te Gradnja doo, u kojima su rezultati nešto pozitivniji. Ovaj poduzetnike je član HSP-a i predsjednik gradskog vijeća Senja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close