Odluke skupština rutinske, idilu remetila tek Udruga dioničara KA

Autor: Jadranka Dozan , 26. rujan 2018. u 22:01
Traže se očitovanja uprava, nadzornika i revizora Leda, Jamnice.../Jurica Galoić/PIXSELL

Udruga pita uprave i npr. koliko su primili iz tzv. SPFA kredita i zašto su knjižili veći iznos obveza po roll-upu.

Jesu li u izvanrednoj upravi Agrokora započeli nove razgovore s investicijskim bankama o refinanciranju tzv. roll up aranžmana, što se najavljivalo za ovaj tjedan, još nema vijesti, ali događanja u koncernu ne manjka.

Jučer su tako potvrđene promjene u Upravi Konzuma, a nastavljen je i niz skupština Agrokorovih kompanija zgusnutih u protekla tri dana. Upravu Konzuma napušta dosadašnja članica zadužena za financije Ines Lozić, a po primitku njezine ostavke NO Konzuma na njezino je mjesto imenovao Uroša Kalinića, financijaša koji je karijeru najvećim dijelom gradio u grupaciji Deloitte, gdje je napredovao od asistenta do direktora hrvatskog ureda. 

Rošada u Upravi Konzuma zapravo nije neočekivana jer se o ostavci i odlasku iz kompanije Ines Lozić govori već duže vrijeme. Njezina ostavka stupila je na snagu u utorak, po zaključenju redovne glavne skupštine društva, a njezin odlazak u Agrokorovu je priopćenju popraćen uobičajenom zahvalom za "doprinos stabilizaciji poslovanja kompanije, kao i cjelokupnom procesu izvanredne uprave", s kojim je i došla u Agrokor.

 

56 pitanja

na koja u Udruzi dioničara KA traže odgovore

Skupština Konzuma je, pak, kao i one ostalih ključnih kompanija, u smislu prijedloga odluka o prihvaćanju financijskih izvješća za 2017. i (ne)davanja razrješnica upravama i NO-ima prošla glatko. To jasno pokazuju i objave odluka koje su burzi dostavili Jamnica, Ledo, Zvijezda, Belje, Vupik i drugi. No, ono što se iz objava ne vidi je da skupštinske idile nisu bile potpune, za što su se pobrinuli članovi Udruge manjinskih dioničara koncerna Agrokor.

Upravama i nadzornicima kompanija, kao i vanjskom revizoru, istresli su cijeli naramak nezgodnih pitanja. Na mrežnim stranicama prenijeli su ih čak 56 na koja očekuju odgovore. Na skupštini Jamnice i Žitnjaka, nedavanje razrješnice Mislavu Galiću (u Jamnici kao članu Uprave, u Žitnjaku NO-a) iskoristili su za inzistiranje na očitovanju o okolnostima prilikom izrade financijskih izvješća za 2017., pritiscima u vezi s načinom knjiženja kontroverznih "uzvodnih jamstava" te razlozima odgađanja objave izvješća.

Među pitanjima na koja su u udruzi zatražili odgovore uprava je npr. kada su saznali za primjenu EPM modela namirenja te jesu li i kako objavili njegove učinke na društvo; što su poduzeli u cilju zaštite društva uslijed prijeteće insolventnosti, a što u svrhu priznavanja regresnog potraživanja po osnovi jamstva; koliko su sredstava primili iz tzv. SPFA kredita i zašto su knjižili veći iznos obveza po SPFA…

Komentirajte prvi

New Report

Close