Odlične vijesti za kupce: Evo što dobivaju hrvatski proizvodi, jamčit će podrijetlo i kvalitetu

Autor: Poslovni.hr , 29. rujan 2021. u 08:47
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Stavljanje oznaka na jabuke tek je početak, najavljuje ministrica.

Velik dan za voćare, ali i za potrošače. Zahvaljujući novoj naljepnici “Dokazana kvaliteta – Hrvatska” jedni će se napokon moći pozicionirati na tržištu kako treba, dok će drugi sigurnije otići u kupnju jer od danas nitko ih više neće moći varati oko podrijetla jabuka koje kupuju, piše RTL.

“To je sigurno jedan veliki korak prema tome. Očekujemo, jasno, da nadležna tijela, pogotovo državni inspektorat obavlja svoju zadaću kontrole tog znaka jer to je jedan od izuzetno bitnih preduvjeta da taj znak zaživi i da mu potrošači konačno vjeruju”, rekao je Branimir Markota, predsjednik Hrvatske voćarske zajednice.

Prve naljepnice na jabuke je, zajedno s voćarima zalijepila ministrica Marija Vučković.

“Meni je danas drago što mogu biti dijelom ove male svečanosti u kojoj se objavljuje, pušta, ova prva oznako ove vrste Dokazana kvaliteta Hrvatska”, rekla je Vučković.

Stavljanje oznaka na jabuke tek početak

Ovu oznaku do sada je dobilo 20-ak proizvođača. Uskoro bi ih moglo biti još, no do oznake se ne može tek tako. Oni koji je žele moraju biti spremni na učestale inspekcije na terenu, kontrole dokumentacije, kao i analize proizvoda.

“Bez našeg zelenog svjetla, bez takozvanog certifikata koji potvrđuje Dokazana kvaliteta – Hrvatska u smislu kontrole kvalitete, u smislu kontrole podrijetla NEMA stavljanje na tržište pod oznakom Dokazana kvaliteta – Hrvatska”, komentirala je Ana Marušić Lisac predstavnica kontrolnog tijela za oznaku Dokazana kvaliteta – Hrvatska.

Stavljanje oznaka na jabuke tek je početak, najavljuje ministrica. Natpis ‘Dokazane kvalitete’ uskoro će se pojaviti i na drugim proizvodima. Prvo će na red doći jaja.

“Mislim da bi oznaka Dokazana kvaliteta – Hrvatska za jaja na prijelazu 2021./2022. biti u trgovačkim centrima, tržnicama diljem Hrvatske, a ja se nadam da ćemo 2022. završiti sa povrćem i sa nekom od mesnih kategorija”, rekla je Vućković.

I dok se još na naljepnice na tim proizvodima čeka, one na jabukama u prodaji će se najvjerojatnije vidjeti već sljedeći tjedan.

Komentirajte prvi

New Report

Close