Odlične vijesti s Pelješca: Strabag krenuo s izgradnjom pristupnih cesta, radovi na mostu idu prema planu

Autor: Poslovni.hr/Hina, Josip Bohutinski/VL , 13. studeni 2019. u 14:54
Foto: Ivo Čagalj / Pixsell

Uvođenje u posao uslijedilo je nakon što je početkom listopada potpisan ugovor o izgradnji pristupnih cesta.

Zajednica ponuditelja koju čine Strabag AG i Strabag d.o.o. danas je uvedena u posao na izgradnji pristupne ceste za Pelješki most na dionici Duboka – Sparagovići/Zaradeže, izvijestile su u srijedu Hrvatske ceste (HC). 

Uvođenje u posao uslijedilo je nakon što je početkom listopada potpisan ugovor o izgradnji pristupnih cesta. Primopredajom tehničke dokumentacije, dostavom imenovanja i otvaranjem građevinskog dnevnika službeno je započela izgradnja te dionice duge 12,04 kilometara.

Zajednica ponuditelja Strabag AG i Strabag izgradnju pristupa do postojeće cestovne mreže s kopnene i pelješke strane izvršit će za 478,3 milijuna kuna (bez PDV-a), s rokom dovršetka od 33 mjeseca, kaže se u priopćenju HC-a.

 

Sve je spremno za izradu čelične konstrukcije mosta

Što se tiče gradnje samog mosta, materijal i pogoni su već spremni za početak proizvodnje čelične rasponske konstrukcije mosta. Očekuje se da bi potkraj siječnja ili početkom veljače 2020. godine prvi elementi mogli stići na gradilište. Oko 400 segmenata čelične rasponske konstrukcije dovozit će se brodovima iz Kine, neki dijelovi bit će dugi šest, a neki 12 metara, ovisno je li raspon na stupu sa zategom ili bez njega. Na gradilištu je u ovom trenutku 410 kineskih i 60 hrvatskih radnika te 21 plovilo. Dinamika radova u skladu je sa planom.

Dodaje se da je izgradnja spomenute dionice vrlo zahtjevna, jer uključuje izgradnju dva tunela, dva mosta i vijadukta te drugih popratnih komponenti.

HC očekuje da će drugi izvođač – grčki Avax, koji će graditi stonsku obilaznicu odnosno poddionice Sparagovići – Prapratno i Prapratno – Doli, ukupne duljine 18 kilometara i ugovorene vrijednosti posla 511,5 milijuna kuna (bez PDV-a), biti uveden u posao krajem studenog ili početkom prosinca. Rok za dovršetak te dionice bit će 28 mjeseci.

U HC-u kažu da je na gradilištu Pelješkog mosta u tijeku gradnja prvih stupova te da su materijal i pogoni već spremni za početak proizvodnje, pa se očekuje da bi potkraj siječnja ili početkom veljače 2020. godine prvi elementi mogli stići na gradilište.

Najavljuju da će se oko 400 segmenata čelične rasponske konstrukcije dovoziti brodovima iz Kine te dodaju da je na gradilištu trenutno 410 kineskih i 60 hrvatskih radnika te 21 plovilo, a dinamika radova je u skladu s planom.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Bit ce to odlican most!

E da nisu politicari ubili viadukt da prikriju izvlacenje love od pred 10-20 godina, mozda bi bio i ziv danas i radio 🙂

Ovo je odlična vijet, ja mislim da bi bila odlična vijest da je Vijaduk,Ingra, Industrogradnja krenuli u izgradnju pristupnih cesta a ne strabag, ljudi u kojoj mi državi živimo, probudite se….

New Report

Close