‘Odjeća’ zaustavila 80 milijuna kuna težak natječaj MORH-a

Autor: Saša Paparella (VLM) , 10. srpanj 2013. u 16:45
U čemu ćemo otpraviti one koji idu u međunarodne misije, pitaju se u MORH-u/PIXSELL

Žalba je apsurdna, kažu u MORH-u, samo su se jednim pozivom mogli uvjeriti u to da je riječ o materijalu koji su koristili i dosad.

Ministarstvo obrane u travnju je objavilo 80 milijuna kuna vrijedan natječaj za opremanje pripadnika Oružanih snaga borbenim odorama, za razdoblje od sedam godina.

Na natječaj se prijavilo, odnosno obavilo uvid u dokumentaciju, nekoliko desetaka zainteresiranih natjecatelja. Kao rok za prijavu isprva je određen 28. svibnja, što je odgođeno na 3., a potom na 10. srpnja. I taj je rok, međutim, prolongiran na zasad nepoznat datum zbog zagrebačke tvrtke Odjeća, koja je zadnjega dana žalbenog roka uputila žalbu Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave.U MORH-u su nam potvrdili tu informaciju, a iz njihova se odgovora može iščitati nezadovoljstvo potezom zagrebačkoga tekstilca. "Natječaj je zaustavljen budući da je tvrtka Odjeća d.o.o. izjavila žalbu Državnoj komisiji, čime se, sukladno Zakonu o javnoj nabavi, prekida postupak do donošenja rješenja.

 

Sabolić

Podnesena žalba uništava nam posao i nema zakonsku Podlogu

Žalba tvrtke Odjeća izjavljena je, prema našem mišljenju, bez valjanih argumenata. Naime, kao razlog za žalbu navodi se neobjavljivanje mjerila objavljene slike uzorka tkanine na internetskoj stranici Elektroničkoga oglasnika javne nabave Narodnih novina. Apsurdno je da se zbog jedne banalne situacije zaustavlja nabava tako velike vrijednosti, od izuzetnog značaja i s negativnim posljedicama", drže u MORH-u. Objasnili su nam da je MORH, radi pomoći natjecateljima koji nisu nikada sudjelovali u postupku nabave borbene odore, objavio sliku tkanine. "Uz sliku je objavljena i napomena da svaki zainteresirani natjecatelj može originalni uzorak tkanine besplatno preuzeti u MORH-u. U objavi nadmetanja  također je napomenuto, što i predviđa Zakon o javnoj nabavi, da svaki ponuditelj može zatražiti dodatna objašnjenja na objavljenu dokumentaciju. Tvrtka Odjeća mogla se samo jednim pozivom uvjeriti u to da je riječ o potpuno istom materijalu koji je koristila dosad", napominju u MORH-u. Ministarstvo je u dokumentaciji za nadmetanje također zamolilo ponuditelje da prije izjavljivanja eventualne žalbe zatraže rješavanje spornih odredaba mirnim putem, kako bi se izbjegli troškovi žalbe.

"Tvrtka Odjeća u posljednje je četiri godine, kao član Zajednice ponuditelja odjeće, izradila tisuće artikala koji su predmet ovog natječaja, i to od potpuno istog materijala, kojeg i sada ima na zalihama i s potpuno istim tehničkim karakteristikama koje se traže u nadmetanju. Odjeća d.o.o. nije iskoristila nijednu od ponuđenih mogućnosti koje pruža natječajna dokumentacija i Zakon o javnoj nabavi, pa proizlazi da cilj tvrtke Odjeća nije dostavljanje ponude i sudjelovanje u nadmetanju, već zaustavljanje postupka nabave", optužuju iz MORH-a. Nezadovoljni su i zato što je Odjeća angažirala i odvjetnika, koji za pisanje žalbe od jedne i pol stranice traži naknadu troška 122.000 kuna, a koji bi se naplatio od Državnog proračuna. "Obustava postupka MORH dovodi u izuzetno tešku situaciju jer onemogućuje nabavu odora za pripadnika Oružanih snaga RH, čime se dovodi u pitanje njihovo funkcioniranje. Posebne teškoće pričinjava neopremanje pripadnika koji se upućuju u međunarodne misije, što narušava ugled RH", napominju u MORH-u.

A što ako natječaj propadne? "U tom slučaju MORH je obvezan od 1. srpnja 2013. svaki natječaj prije nego ga objavi u domaćem oglasniku objaviti i u oglasniku javne nabave EU", doznajemo. Direktorica Odjeće nije odgovarala na naše pozive, pa smo za komentar zamolili Davora Sabolića, direktora Čateksa, tvrtke koja je, kao i Odjeća, član Zajednice ponuditelja odjeće. "Nama su vojne odore core business u kojem sudjelujemo već 20 godina i MORH-ov sedmogodišnji ugovor puno nam znači. Dok čekamo rezultate natječaja pogoni nam stoje jer posla nema. Podnesena žalba je bespredmetna i nema zakonsku podlogu, jer je dupuštena samo nakon objave natječaja, ili pak nakon otvaranja pristiglih ponuda", tvrdi Sabolić.  

Komentari (1)
Pogledajte sve

Raskinuti natječaj tim mudrijašima, koji žele napuniti odvjetničke džepove.Dajte posao Čateksu,ljudima koji su željni posla…..

New Report

Close