Odgovori u teškim i nepredvidljivim krizama ‘otključali’ Udrugu prerađivačke industrije i djelatnosti u tehnologiji

Autor: Suzana Varošanec , 29. lipanj 2022. u 09:56

Hrvatska prerađivačka industrija ostvaruje gotovo ¼ prihoda realnog sektora i osigurava jednako toliko radnih mjesta te sudjeluje u ukupnom izvozu s više od 80%. Pokretačka je snaga u istraživanjima i razvoju, inovacijama, investicijama i izvozu. Međutim, izostaju pretpostavke za njen veći rast i bolji položaj na međunarodnom tržištu. Osnovali smo udruženje kako bismo udruženim snagama doprinijeli većoj prepoznatljivosti prerađivačke industrije koja predstavlja motor razvoja hrvatskog i europskog gospodarstva”, poručuje predsjednica novosonovane Udruge prerađivačke industrije i djelatnosti u tehnologiji (UPIDuT) Dajana Mrčela, predsjednica Uprave Saponije i članica upravnog odbora Kandita.

Svi relevantni donositelji odluka i institucije, ali i interesni dionici među kojima i poslovna udruženja dobili su novog, očito ambicioznog partnera na poslovnoj sceni za dijalog o piranjama koja su odlučujuća za stabilnost i rast gospodarstva – to je Udruga prerađivačke industrije i djelatnosti u tehnologiji (UPIDuT). Cijene energenata i tržište rada, potencijali EU fondova te unaprjeđenje zakonskog, administrativnog, investicijskog te poslovnog okvira – strateška su pitanja, ujedno glavni izazovi prerađivačke industrije, kako navode, o kojima se nova Udruga najavljuje konstruktivni dijalog. Naime, njihova je ocjena je među ostalim da trenutno izostaju potrebne pretpostavke za veći rast prerađivačke i njezin bolji položaj na međunarodnom tržištu.

Osnivači su brojna zvučna imena, a abecednim redom to su Agrolaguna, Grafičar Ludbreg, Hrvatska industrija šećera, Include, Jamnica plus, Kandit, Končar Elektroindustrija, Messer Croatia Plin, Pastor Grupa, PIK Vrbovec plus, PIP, Saponia, TBG Beton, Tehnomont i Zvijezda plus.

Radi se o 15 poduzetnika – malih, srednjih i velikih kompanija prerađivačke industrije i djelatnosti u tehnologiji, koji ostvaruju 6,5 milijardi kuna prihoda i zapošljavaju više od 5500 djelatnika. Glavni je cilj Udruge, kako navode, stvoriti snažnije pretpostavke za odgovore na izazove predstojećih razdoblja. Isto tako cilj je i doprinijeti rastu konkurentnosti industrije koja je “u Hrvatskoj i Europi prepoznata kao motor razvoja gospodarstva”.

Za predsjednicu je na sjednici osnivačke skupštine (28. lipnja) jednoglasno izabrana Dajana Mrčela, predsjednica Uprave Saponije, vodeće deterdžentske i toaletne industrije u Hrvatskoj i članica upravnog odbora konditorske tvrtke Kandit. Upravni odbor UPIDuT-a čine savjetnik Uprave Hrvatske industrije šećera Miroslav Božić, osnivač i prokurist tvrtke PIP Ivan Bračić, član Uprave Končar Elektroindustrija Božidar Poldrugač i predsjednik Uprave PIK Vrbovec plus Slaven Ružić, dok su u Savjetu predsjednik Uprave tvrtke Zvijezda plus Tomislav Alagušić, direktor tvrtke Grafičar Ludbreg Franjo Beser i predsjednica Uprave Tehnomonta Gordana Deranja,.

Prema Mrčeli, prerađivačka industrija je u temeljima hrvatskog gospodarstva i ključna za ukupnu konkurentnost gospodarstva i zemlje.
“Hrvatska prerađivačka industrija ostvaruje gotovo ¼ prihoda realnog sektora i osigurava jednako toliko radnih mjesta te sudjeluje u ukupnom izvozu s više od 80%. Pokretačka je snaga u istraživanjima i razvoju, inovacijama, investicijama i izvozu. Međutim, izostaju pretpostavke za njen veći rast i bolji položaj na međunarodnom tržištu. Osnovali smo udruženje kako bismo udruženim snagama doprinijeli većoj prepoznatljivosti prerađivačke industrije koja predstavlja motor razvoja hrvatskog i europskog gospodarstva”, poručuje Mrčela.

Znanja i resurse koristit će za podršku, kako je navela, u rješavanju strateških pitanja industrije: nedostatka radne snage, investicijske klime, iskoristivosti EU fondova i lakoće poslovanja, te je naglasila: “Stvaranje boljih prilika na globalnom tržištu počinje u Hrvatskoj, a agilnost u unaprjeđenju poslovnog okruženja pretpostavka je za ostvarenje tih prilika. U nastojanjima da doprinesemo većem rastu i značaju prerađivačke industrije pozivam i sva gospodarska udruženja na dijalog i zajedničku suradnju kako bismo spremnije dočekali naredna razdoblja.“

Udruživanje tvrtki hrvatske prerađivačke industrije i djelatnosti u tehnologiji, te tvrtki iz pratećih i povezanih usluga koje zajedno čine industrijsku infrastrukturu i ukupni industrijski potencijal, temelji se na potrebi osnaživanja položaja i poticaja rasta prerađivačke industrije u Hrvatskoj, a u uvjetima krize izazvane pandemijom koja je ukazala na važnost prerađivačke industrije za stabilnost i rast gospodarstva u teškim i nepredvidljivim krizama, dodajmo s potencijalno dramatičnim učincima na gospodarstvo i društvo.

Komentirajte prvi

New Report

Close