Odgoda plaćanja kreditnih obveza za subjekte u turističkom sektoru do 30. 06. 2021.

Autor: Objava za medije , 19. svibanj 2020. u 13:47
Foto: Marko Dimic/PIXSELL

Hrvatska udruga banaka održala je sastanak s predstavnicima turističkog sektora (HUT, KUH, Upuhh, OMH) na kojem su predstavljene mjere banaka za pomoć turističkom sektoru.

Banke su za građane i poduzetnike koji obavljaju turističku djelatnost ili je njihovo poslovanje povezano s turizmom, omogućile odgodu plaćanja svih kreditnih obveza u trajanju do 12 mjeseci, u skladu sa smjernicama Europske agencije za nadzor banaka i postojećem regulatornom okviru Hrvatske narodne banke. Ovisno o mogućnostima i potrebama klijenata, redovne kamate se mogu podmirivati tijekom trajanja moratorija, prema postojećem otplatnom planu ili se krajnji rok kredita može produljiti kako bi iznosi mjesečnih rata kredita bili u skladu s mogućnostima i dinamikom priljeva.

Na sastanku je istaknuto kako će stabilan bankarski sustav u Hrvatskoj imati ključnu ulogu u gospodarskom oporavku, stoga banke već sada u suradnji s domaćim i međunarodnim institucijama (HBOR, HAMAG, EIF) osiguravaju nove kredite za očuvanje likvidnosti poduzetnika. U narednom razdoblju banke će i dalje nastojati osigurati dodatne izvore financiranja i povoljne garantne sheme, kako bi poslovni subjekti imali dovoljnu likvidnosti i mogućnost povoljnog financiranja.

Direktor Hrvatske udruge banaka, Zdenko Adrović, istaknuo je važnost pojedinačnog pristupa banaka te komunikacije s klijentima: „Banke su tijekom ove krize dokazale da su spremne podržati gospodarstvo Hrvatske te provoditi gospodarske mjere u skladu s najboljim praksama u Europi. Održali smo sastanak s predstavnicima turističkog sektora kako bismo bili u mogućnosti saslušati sve prijedloge te predstaviti programe koje banke specifično provode za sektore i građane koji su najviše pogođeni epidemijom. Izuzetno nam je drago što su i poduzetnici prepoznali programe i mjere banaka te vjerujem da ćemo zajedničkim snagama i suradnjom moći odgovoriti na sve izazove koji su pred nama“.

Šime Klarić, predsjednik Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela, izjavio je: „Ohrabrujuća je vijest za sve male i obiteljske hotelijere odluka banaka u vezi reprograma dugoročnih kredita s moratorijem otplate glavnice do 30.06.2021 svim turističkim tvrtkama.

Mali hotelijeri nemaju vlastitih rezervi kojim bi pokrili pad prometa i velike gubitke u 2020. godini i sve do ljeta 2021. godine, kada očekujemo ozbiljniji povratak turista. Stoga je ovakva odluka banaka od presudne važnosti za opstanak malih hotela koji su osim sredstava banaka uložili i velika osobna odnosno obiteljska sredstva i imovinu. Uz ovu odluku o reprogramima dugoročnih kredita kao i postojeće i očekivane mjere Vlade daje nam novu energiju za otvaranje obiteljskih hotela i kvalitetan prihvat i najmanjeg broja gostiju koji su spremni doći u Hrvatsku. Stav banaka da svojim mjerama žele hotelijerstvo i turizam održati živim i zdravim do ljeta 2021. dokazuje da je hrvatski turizam čvrsti klaster u kojem se svi dionici međusobno uvažavaju i drže te da svi vjeruju u svijetlu budućnost hrvatskog turizma“.

Komentirajte prvi

New Report

Close