‘Odgađanje simpozija i radionica zadnji čavao u lijesu poslovnog turizma’

Autor: Poslovni dnevnik , 30. kolovoz 2020. u 22:00
Prosječan delegat na stručnom usavršavanju potroši i pet puta više nego odmorišni turisti/DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL

Iz HGK zaključuju da su kongresna industrija i sva poslovna putovanja bitan segment gospodarstva jer su značajan generator priljeva hotelima.

Neočekivano dobri rezultati turističke sezone u srpnju i kolovozu u Hrvatskoj ne odnose se na organizatore kongresa i putničke agencije, koji prihod realiziraju gotovo isključivo u pred i posezoni, priopćeno je iz Zajednice poslovnog turizma Hrvatske gospodarske komore. To znači da im je u najintenzivnijem razdoblju za ovu djelatnost, proljeće, rad bio potpuno zabranjen, a s obzirom na posljednje epidemiološke mjere isto slijedi i u jesenskom periodu, dodaje se.
“Odluka Stožera, poslana svim zdravstvenim ustanovama, kojom se do daljnjeg odgađaju kongresi, simpoziji, radionice, predavanja i drugi oblici stručnog usavršavanja zdravstvenih radnika, konačni je čavao u lijes za poslovni turizam”, upozorila je Jasmina Kanaš, predsjednica Zajednice poslovnog turizma HGK.
Podsjeća da skupovi iz medicine čine većinu svih skupova u RH. “U našoj organizaciji zdravstveni protokoli mogu se poštovati potpuno, a sudionici su oni koji su navikli primjenjivati puno strože protuepidemiološke mjere jer im o tome ovisi posao. Ne mogu se usporediti sa sličnim javnim okupljanjima jer se radi o edukacijama s naglaskom na usavršavanje i razmjenu znanja na kojima nema mjesta zabavi”, ističe Kanaš.
Osim mjera za radna mjesta koje očekuju u iznosu od 4000 kuna kao dosad, predlažu i bespovratne potpore od, primjerice 10% prometa iz 2019
. Iz HGK zaključuju da su kongresna industrija i sva poslovna putovanja bitan segment gospodarstva jer su značajan generator priljeva hotelima, kongresnim centrima, restoranima i prijevoznicima. “Prosječan delegat na stručnom usavršavanju troši i 5 puta više nego odmorišni turisti pa će gubitak zbog neodržavanja kongresa biti utoliko veći”, navela je Kanaš.

Komentirajte prvi

New Report

Close