Odbijena većina amandmana na proračun

Autor: Poslovni.hr , 28. studeni 2022. u 21:59
Foto: Patrik Macek / Pixsell

Vlada je u ponedjeljak na telefonskoj sjednici donijela zaključak o prihvaćanju amandmana saborskih zastupnika na prijedlog državnog proračuna za 2023. godinu.

U Saboru u ponedjeljak prijepodne vladini dužnosnici redom su odbijali oporbene amandmane na prijedlog državnom proračuna za 2023., među kojima i onaj Arsena Bauka (SDP) kojim je zatražio 10.000 eura “za podešavanje radara” premijera Andreja Plenkovića.

Nije prošao ni amandman Kluba zeleno-lijevog bloka da bi se povećala sredstva za borbu protiv korupcije za jedan euro, kojim su željeli ukazati na velike troškove zastupanja Republike Hrvatske u inozemstvu kao posljedici pristupanja štetnim međunarodnim ugovorima, poput Ugovora o energetskoj povelji. Zeleno svijetlo nije dobilo ni predloženih pola milijuna eura više za borbu protiv siromaštva i socijalne isključenosti Sabine Glasovac (SDP) koja ističe da se kod nasiromašnijih udio troškova hrane penje na preko 50 posto a stanovanja preko 30 posto te da raste broj blokiranih.

Na predloženi državni proračun za iduću godinu podnijeto je 428 amandmana od 29 zastupnika i devet klubova a čak je 58 nevažećih, izvijestio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Nevažeći amandmani takvi su ugavnom zbog tehničkih pogrešaka, odnosno neujednačenosti iznosa koji se predlažu smanjiti odnosno povećati, pojasnio je državni tajnik Ministarstva financija Zdravko Zrinušić. Vladini dužnosnici odbili su i 30-ak amandmana koje je oporba podnijela na konačni prijedlog zakona o strateškim robnim zalihama, zakona o sportu i izmjene zakona o državnim službenicima.

S druge strane, Vlada je u ponedjeljak na telefonskoj sjednici donijela zaključak o prihvaćanju amandmana saborskih zastupnika na prijedlog državnog proračuna za 2023. godinu i projekcija za 2024. i 2025. godinu, kojim daje suglasnost na deset podnesenih amandmana.

Komentirajte prvi

New Report

Close