Odabrani su najuspješniji poslodavci u kategorijama, finale će biti u lipnju

Autor: Borivoje Dokler , 07. svibanj 2020. u 08:31
Dodjela priznanja s prve godine projekta, danas je u njega uključeno više poslodavaca što govori da su sve spremniji uvažiti različitosti/ROBERT ANIĆ/PIXSELL

U projekt su uključeni poslodavci javnog i privatnog sektora, razvrstani u šest kategorija u odnosu na veličinu i broj zaposlenih.

Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, koji već godinama podržava projekt Poslovnog dnevnika ‘Iskustvo zlata vrijedi’, ulazi u treću godinu provedbe projekta ‘Poslodavac godine za osobe s invaliditetom’.

Projekt provode s partnerima Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Hrvatskom udrugom poslodavaca, Institutom za razvoj tržišta rada, Portalom Moj Posao i Zajednicom saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH. Partneri predstavljaju institucije i organizacije sa značajnim utjecajem na tržištu rada te području zapošljavanja osoba s invaliditetom.

Zajedničkim radom uzajamno doprinose provedbi ovog projekta, no ujedno ukazuje na svijest i potrebu kolektivnog djelovanja pri suočavanju s izazovima sudjelovanja osoba s invaliditetom na tržištu rada, ali i poslodavaca.

“Glavni je cilj projekta predstaviti poslodavce s pozitivnim praksama u zapošljavanju osoba s invaliditetom, omogućiti promociju, te kroz iskustva poslodavaca unaprijediti i potaknuti zapošljavanje osoba s invaliditetom te njihovo ravnopravno sudjelovanja na tržištu rada.

Lakši pristup tržištu rada

Predstavljanjem rezultata projekta i razmjenom iskustava, nastojimo osvijestiti i senzibilizirati javnost, a osobito poslodavce, kako bismo olakšali i proširili mogućnosti pristupa na tržište rada i održivo zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Kontinuiranom provedbom projekta Zavod teži razvoju suradnje između ključnih nositelja na tržištu rada, s naglaskom na poslodavce, koji su presudan čimbenik u stvaranju održivog sustava zapošljavanja osoba s invaliditetom”, poručuju iz Zavoda te naglašavaju kako provođenje ovog projekta omogućava analizu stanja i potreba poslodavaca i zaposlenih osoba s invaliditetom.

Neposredan uvid u stvarno stanje na terenu, omogućava im kreiranje ciljanih mjera koje će sveobuhvatno odgovoriti na potrebe poslodavaca i osoba s invaliditetom. U projekt su uključeni poslodavci javnog i privatnog sektora, obveznici kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom, razvrstani u šest kategorija u odnosu na veličinu i broj zaposlenih. Prvih pet kategorija predstavljaju poslodavci koji propisanu kvotnu obvezu ispunjavaju prvenstveno zapošljavanjem osoba s invaliditetom.

Šesta kategorija okuplja poslodavce koji kvotu ispunjavanju zapošljavanjem osoba s invaliditetom i na zamjenski način, te su pritom uložili izniman napor u promjene u organizaciji rada, kako bi prilagodili i osigurali optimalne uvjete rada zaposlenika s invaliditetom, te predstavljaju primjer dobre prakse.

Ono po čemu se dodatno ističu poslodavci u kategoriji primjer dobre prakse su inovativnost, društveno odgovorno poslovanje, razina profesionalne podrške i stručne pomoći prilikom uključivanja osoba s invaliditetom u radno okruženje.

“Projektni tim provodi terenske obilaske svih nominiranih poslodavaca, pri čemu se provode polustrukturirani intervjui s upravom, rukovodstvom, voditeljima ljudskih resursa, voditeljima proizvodnje, odnosno pojedincima zaduženim za ljudske potencijale i radne procese. Intervjui se posebno provode i sa zaposlenim osobama s invaliditetom.

Razgovor s poslodavcima prilika je za stvaranje trajne suradnje, razmjenu iskustava, informacija, ali i informiranje i savjetovanje poslodavaca o podršci koju im Zavod može pružiti u korištenju usluga profesionalne rehabilitacije, procesu zapošljavanja osoba s invaliditetom i ostvarivanju poticaja koji su poslodavcima na raspolaganju.

Terenski posjeti

Temeljem analize prikupljenih podataka i evaluacije rezultata, svi projektni partneri ravnopravno tajnim glasovanjem odlučuju o odabiru najboljeg poslodavca u pojedinoj kategoriji”, objašnjavaju iz Zavoda.

S ovogodišnjom provedbom projekta započeli su u veljači, izvršena je analiza podataka o poslodavcima te su na osnovu kvantitativnih pokazatelja odabrani najuspješniji poslodavci, koji će se natjecati u pojedinoj kategoriji. “Uspjeli smo ostvariti kontakt s poslodavcima i osigurati njihovo sudjelovanje u projektu. Okupili smo dugogodišnje partnere i obnovili suradnju na provedbi ovogodišnjeg projekta. Pred nama su terenski posjeti poslodavcima.

No situacija uzrokovana pandemijom korona virusa u ovom trenutku diktira provedbu ključne faze projekta. Stoga smo preostale projektne aktivnosti odgodili do stabilizacije epidemioloških pokazatelja u Hrvatskoj. Dodjela ovogodišnje nagrade je kao završna aktivnost projekta planirana za mjesec lipanj. Nadamo se da okolnosti neće utjecati na kontinuitet provedbe projekta, stoga nam je željeni cilj dodijeliti nagrade najboljim poslodavcima do konca godine”, kažu u Zavodu i ističu da ih iznimno veseli sve veći broj poslodavaca uključenih u projekt.

“Provedba projekta ukazala je na spremnost poslodavca na promjenu postojećih organizacijskih procesa, prisustvo poštovanja i uvažavanje različitosti u radnom okruženju, te da smo zajednički spremni rušiti predrasude i stvarati pozitivnu praksu u zapošljavanju osoba s invaliditetom”, zaključuju iz Zavoda.

Komentirajte prvi

New Report

Close