Od Vlade žele podršku, broj ministarstava nebitan

Autor: Božica Babić , 19. listopad 2016. u 13:00
Dragutin Ranogajec (HOK), Jakov Ćorić (Gala) i Ivan Bračić (PiP)/ Luka Stanzl, Damir Špehar, Žarko Bašić/PIXSELL

Obrtnici očekuje da će budući ministar/ministrica postaviti kvalitetan ustroj novoobjedinjenog ministarstva.

Ne mogu reći da skačem od veselja i da sam super sretan s odlukom o integriranju Ministarstva poduzetništva i obrta u Ministarstvo gospodarstva. Nastojim realno sagledati situaciju i stoga mislim da je mandatar nove Vlade RH Andrej Plenković u ovom trenutku s obzirom na aktualne okolnosti povukao najbolji mogući potez", kaže predsjednik Hrvatske obrtničke komore (HOK) Dragutin Ranogajec.

Očekuje, dodaje, da će budući ministar/ministrica postaviti kvalitetan ustroj novoobjedinjenog ministarstva što će rezultirati dobrim zakonskim rješenjima i mjerama koje će potaknuti značajnije povlačenje sredstava iz europskih fondova. Ranogajec se nada da će obrtništvo za državnog tajnika dobiti vrhunskog znalca koji buduće aktivnosti neće krojiti polazeći potpuno ispočetka nego će "zaroniti" u ladice i nastaviti s provedbom projekata koje je HOK dogovorio u partnerstvu s Hrvatskim izvoznicima, HGK-a i HUP-om. "Naših 78.000 članova danas zapošljava 130 tisuća osoba, dobiju li obrtnici očekivanu potporu u kratkom roku možemo uzvratiti brojnijim otvaranjem novih radnih mjesta", najavljuje optimistično Ranogajec te iz već dogovorenih projekata koje svakako treba realizirati izdvaja dva, o internacionalizaciji i obrazovanju. Riječ je o tome da u 2017. Hrvatska bude zemlja partner na tri jaka inozemna sajma, u Mostaru, Celju i Munchenu gdje bi članstvo HOK-a potencijalnim kupcima predstavilo svoju proizvodnju.

 

140zaposlenih

dosegnulo je Ministarstvo poduzetništva

 

Očekuju i aktivniju logistiku kod promoviranja i organizacije strukovnog obrazovanja jer, bez kvalitetnih kadrova nema ni konkuretne proizvodnje. Poduzetnik Ivan Bračić, vlasnik tvrtke PIP koji je svojedobno bio na poziciji zamjenika ministra gospodarstva i već nekoliko godina je u vodstvu Udruženja malih i srednjih poduzetnika pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca, pozdravlja odluku o integraciji dva ministarstva. "Budući da je energetika izvučena iz Ministarstva gospodarstva, čime je ono zapravo značajno osiromašeno,  ponovno pripajanje malog i srednjeg poduzetništva te obrta zasigurno će ga ojačati", ocjenjuje.

Kreiranje razvojnih politika glavna je zadaća ministarstva, ono nije operativno tijelo koje razmatra razne "žutanjak" ideje, odnosno projekte, poslovi operativne naravi u nadležnosti su Hamaga. Metalurgija je davno nestala, sada je i energetika izdvojena, pa su Ministarstvu gospodarstva ostali tek tekstilna industrija i trgovina, iznosi Bračić. U razdoblju dok je bio u timu bivšeg ministra Branka Vukelića uprava zadužena za poduzetništvo i obrt brojala je tek 45 zaposlenih, da bi nakon ustrojavanja samostalnog Ministarstva poduzetništva i obrta 2012. u Vladi RH u mandatu premijera Zorana Milanovića broj zaposlenih narastao na 140 osoba, dok rezultati apsolutno nisu pratili kadrovsku ekspanziju, tvrdi Bračić.  

 

Ranogajec

Dobiju li obrtnici potporu brzo možemo povećati broj zaposlenih.

Spajanje dvaju ministarstva možda i nije najbolje rješenje, jer mali poduzetnici i obrtnici imaju niz svojih specifičnosti, misli direktor tvrtke Gala Jakov Ćorić. Ipak, dodaje, želi biti optimist i od vodstva novog ministarstva očekuje da konačno krene s provedbom pravih reformi i te kako potrebnih nacionalnom gospodarstvu. Na listi prioritetnih zahtjeva koje buduće združeno ministarstvo treba žurno početi rješavati su primjereniji zakonodavni okviri, nove parafiskalne politike bolje prilagođene poduzetništvu, ali i potpora za otklanjanje negativne percepcije prema poduzetnicima u lokalnoj javnosti.    Željko Lovrak, direktor tvrtke Lika Enego Eko, smatra da će ponovno stavljanje gospodarstva, poduzetništva i obrta pod isti krov iznjedriti efikasnija rješenja nužna za održiv razvoj. Misli i da je premještanje energetike u Ministartvo zaštite okoliša, dugoročno gledano, dobro pogođeno rješenje. 

Komentirajte prvi

New Report

Close