Od uboda stršljena preminuo mladić iz Slavonije: Liječnica upozorila što treba napraviti ako dođe do uboda

Autor: Poslovni.hr , 09. listopad 2021. u 10:05
Foto: Unsplash

Ubod može biti smrtonosan i osobe koje nisu alergične na ubode kukaca.

U KBC-u Osijek u četvrtak je nakon uboda stršljena preminuo mladić iz Slavonije.

Muškarac, za kojega se neslužbeno doznaje da je imao 33 godine, dovezen je vozilom Hitne pomoći na jedinicu intenzivnog liječenja Klinike za neurologiju, piše Glas Slavonije. Uslijed više uboda stršljena stradao mu je središnji živčani sustav.

Mladića je stršljen ubo u šumi na području Našica.

Bliski susret s ovim opasnim kukcima doživjeli su prošlog mjeseca i učenici koji su s učiteljicom bili na izletu u šumi kod Požege. Stršljeni su izboli nekoliko djece koja su završila u bolnici, a čak 10 uboda zaradila je članica HGSS-a koja je pozvana upomoć.

Doktorica Višnja Prus, voditeljica Zavoda za reumatologiju, kliničku imunologiju i alergologiju KBC-a Osijek, upozorila je da ubodi stršljena, pogotovo azijskog, mogu izazvati zatajenje organa. Ubod može biti smrtonosan i osobe koje nisu alergične na ubode kukaca.

”Nije svejedno gdje stršljen ubode i je li to glava, vrat ili periferija. Stoga treba voditi računa o ponašanju na otvorenome prostoru, posebice ako se odlazi u šumu. Kukci se lako mogu zavući u boce ili limenke, pa tu valja povesti računa. Šumski radnici, pa i ribiči obično budu sami, pa je svakako uputno pokraj sebe imati mobilni telefon da u slučaju potrebe mogu nazvati pomoć”, kaže Prus za Glas Slavonije i ističe da je nakon uboda vrlo važna hitna reakcija.

Mjesto uboda treba hladiti ledom i javiti se u bolnicu. Treba obratiti pozornost i na je otežano disanje, pad tlaka, a moguća je i nesvjestica.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Logično , pa svi kad idu u šumu nose bar vreću leda. Koji članci, raspad novinarstva…

New Report

Close