Od srijede na snazi promjena za sve koji voze automobile

Autor: Poslovni.hr , 30. ožujak 2020. u 11:00
Foto: Jurica Galoić / Pixsell

Temeljem odredbe članka 102. Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Novi Zakon o sigurnosti prometa na cesta propisao je fiksne datume, te od prekosutra (srijeda 1. 4.) možete u dnevnim uvjetima isključiti svjetla, ali ih opet morate uključiti u uvjetima smanjene vidljivosti i noću. Također, motociklisti moraju imati uključena svjetla tijekom cijele godine.

Temeljem odredbe članka 102. Zakona o sigurnosti prometa na cestama („NN“ 70/19), obavezno korištenje dnevnih ili kratkih svjetala danju, započelo je 01. studenog 2019. godine, a završava 31. ožujka 2020. godine.

Ipak, svjetla se moraju koristiti noću te u slučaju smanjene vidljivosti (magla, kiša, snijeg i sl.)

Bez obzira na zakonske obaveze vozilo s upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima danju je bolje vidljivo pa je i prometovanje sigurnije.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Tihomire, o cemu pricamo? Slabovidni i oni koji nemaju vozacku ne voze ili imaju neka pomagala za vid. Naravno da je automobil uocljiviji sa upaljenim svjetlima, pogotovo u oblacan dan ako se radi o sivom autu. A ovo drugo o potrosnji goriva je apsolutna glupost koja nema veze s mozgom. Jedino ako grijesim pa su svjetla spojena na motor a ne na akumulator…

<span style=”background-color: #ffffff;”>Bez obzira na zakonske obaveze vozilo s upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima danju je bolje vidljivo pa je i prometovanje sigurnije. Nije istina jer su Njemačka ispitivanja savim drugačija . Razlike nema kod osoba koji imaju salbi vid i nemogu posjedovati vozaćku dozvolu  možda je kod pojedinaca to slučaj da im je boje vidljivo . Koje kako znamo kada vozi sa upaljenim svijetlima ima i nešto veću potrošnju goriva….  </span>

Objava čeka odobrenje

New Report

Close