Od sortiranja ambalaže do cjepiva protiv teškog tumora

Autor: Večernji list , 07. rujan 2016. u 22:00
Neki projekti svoje mjesto će naći u BIOCentru, vodećem inkubacijskom centru u regiji

Među 62 projekta koja su ostvarila bespovratnu potporu od 19 mil. kn su uređaj tvrtke Visor i cjepivo protiv glioblastoma dr. Hrvoja Šimića iz KBC-a Rijeka.

U Inkubacijskom centru za bioznanosti i komercijalizaciju tehnologije (BIO Centar) u Zagrebu predstavljana su 62 projekta koja su ostvarila bespovratnu potporu od 19 milijuna kuna temeljem Programa provjere inovativnog koncepta Hamag-Bicroa. Riječ je o programu namijenjenom financiranju inovativnih projekata koji su u ranoj fazi razvoja, a imaju izražen komercijalni potencijal. Na 6. poziv programa pristiglo je 430 pretprijava, od kojih su 62 projekta dobila bespovratnu potporu, a 8. mil. kn uložit će sami.

Među projektima koji su dobili novac je i uređaj za singulaciju rabljenih ambalažnih jedinica tvrtke Visor. “Kako proizvodimo industrijsku opremu za reciklažne centre, logično je da radimo na daljem razvoju. Hamag Bicrou predložili smo projekt uređaja za singulaciju rabljenih ambalažnih jedinica. Uređajem se sortira, očitava i identificira PVC rabljena PET i Al/Fe ambalaža od pića. Prihvatili su, pa ćemo isprobavanje koncepta financirati i njihovim novcem, u omjeru 60 prema naših 40 posto. Ako sve bude u redu, komercijalizaciju očekujemo dogodine”, rekao nam je Bruno Birgmajer iz Visora. Dr. Hrvoje Šimić, neurokirurg KBC-a Rijeka, prijavio se pak s projektom cjepiva protiv glioblastoma, najmalignijega tumora mozga. “Prosjek preživljenja uz najbolju terapiju je ispod dvije godine.

Cilj je mojeg cjepiva spriječiti daljnji rast tumora i potaknuti unutrašnje mehanizme obrane aktivacijom imunološkog sustava. Riječ je o manjem projektu u kojem testiramo prototip takvog cjepiva, a koji je Hamag-Bicro financirao sa 90 posto sredstava koja su ukupno 450.000 kuna”, kaže dr. Šimić.

Komentirajte prvi

New Report

Close