Od rijetkog oblika raka obolijeva sve više mladih u Hrvatskoj

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. ožujak 2023. u 09:49
FOTO: National Cancer Institute/Unsplash

Međunarodni dan multiplog mijeloma obilježava se svakog posljednjeg četvrtka u ožujku, a u Hrvatskoj oko 1 330 građana Hrvatske trenutačno obolijeva od raka krvi multipli mijelom s time da se u posljednje vrijeme otkriva i kod sve većeg broja mlađih pacijenata.

“Ukupni broj oboljelih u Hrvatskoj gotovo se udvostručio u odnosu na prethodno desetljeće. Razlog nije u povećanju broja oboljelih, koliko u ranijoj dijagnostici, pravovremenom početku liječenja i većem izboru dostupnih  terapija”, rekla je direktorica udruge MijelomCRO Mira Armour.

U udruzi kažu da je multipli mijelom treći po redu najčešći oblik raka krvi u svijetu. Riječ je o bolesti koja ima jedan od najdužih perioda od pojave prvih simptoma do dijagnosticiranja, a praksa je pokazala da su ishodi liječenja i do 50 posto uspješniji ako se bolest dijagnosticira na vrijeme, na razini primarne zdravstvene zaštite.

Dosad se, kako su dodali, bolest uglavnom vezala za stariju populaciju, uz prosjek dijagnosticiranja sa 69 godina starosti, no najmlađem pacijentu u Hrvatskoj bolest je dijagnosticirana već sa 24 godine. Naime, nespecifičnost simptoma, od kojih su najčešći umor, infekcije, anemija, bolovi u kostima i prijelomi kostiju, razlog je zašto se bolest dijagnosticira kada je već napredovala, stoji u priopćenju.

Ove godine Dan multiplog mijeloma obilježava se s fokusom na individualne priče i kvalitetu života pacijenata.

Hrvatska prednjači u dijagnostici multiplog mijeloma, ali stručnjaci ipak očekuju da će zbog manje učestalosti dijagnosticiranih karcinoma u pandemijskom razdoblju rasti broj novo dijagnosticiranih bolesnika.

U svakodnevnoj praksi vidljiva je veća pojavnost malignih bolesti, nažalost, vrlo često u poodmaklom stadiju. Zbog kvalitetnog tumačenja hematoloških nalaza, potrebna je bliska suradnja liječnika obiteljske medicine i hematologa“, izjavila je specijalistica obiteljske medicine i članica Izvršnog odbora KoHOM-a Jadranka Karuza.

„Dostupnost liječenja autolognom transplantacijom krvotvornim matičnim stanicama je odlična. Osobno mislim da će multipli mijelom za 10-15 godina postati izlječiva bolest za određene skupine bolesnika, a za ostale kronična bolest s kojom će se moći dugo i kvalitetno živjeti i raditi“, dodao je hematolog sa Zavod za hematologiju Klinike za internu medicinu u KBC-u Rijeka Toni Valković.

U suradnji sa srednjoeuropskim udrugama pacijenata multiplog mijeloma snimljen je dokumentarni film „Moj mijelom: spremni za iduće korake“ koji sadrži priče oboljelih, uključujući i mladu zagrebačku obitelj. Njihovo iskustvo prikazati će se na Facebook stranici Mijelom CRO, u četvrtak, 30. ožujka.

Komentirajte prvi

New Report

Close