Od proljeća će Zagrepčani putem Spin Cityja moći posuditi najbliže vozilo

Autor: Poslovni dnevnik , 22. rujan 2015. u 22:00
Procjenjuje se da jedno vozilo car sharinga uspješno zamjenjuje do 10 vozila u privatnom vlasništvu/Anto Magzan/PIXSELL

Zagrepčanima će na raspolaganju biti 30 vozila, 10 na električni i 20 na klasični pogon, Osnovna cijena korištenja je 2,62 kune po minuti.

Zagrepčani će od proljeća za vožnju gradom moći koristiti car sharing Spin City, uslugu sukorištenja automobila za vožnju gradom i okolicom.

Na raspolaganju će im biti 30 vozila, 10 na električni i 20 na klasični pogon, a za pronalaženje najbližeg i njegovo otključavanje dovoljan će im biti pametni telefon. Uoči prvog korištenja usluge građani će se trebati jednokratno registrirati putem internetske stranice Spin City, a nakon toga su im potrebni samo vozačka dozvola i pametni telefon. Pametnim telefonom će moći locirati najbliže vozilo i otključati ga. Osnovna cijena korištenja je 2,62 kune po minuti.

"Car sharing građanima omogućuje zajedničko korištenje vozila. Riječ je o rješenju koje spaja ekonomiju dijeljenja sa suvremenom zelenom ekonomijom uz primjenu suvremene tehnologije. Putem sustava Spin City građani će unajmljivati vozilo upravo onoliko koliko im treba. Time poboljšavaju kvalitetu svojeg te života svojih sugrađana", rekao je Matija Krznar, direktor tvrtke Urban Mobility, koja pokreće uslugu Spin City.

Korisnici car sharinga nemaju troškove koji prate vlasništvo nad vozilom poput registracije, održavanja, osiguranja i poreza. Oni plaćaju vožnju po minuti. Procjenjuje se da jedno vozilo car sharinga uspješno zamjenjuje do 10 vozila u privatnom vlasništvu. To donosi i niz pozitivnih ekoloških učinaka. Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić podržao je Spin City kao privatnu inicijativua kojom se unaprjeđuje mreža javnog prijevoza.  

Komentirajte prvi

New Report

Close