Od prodaje jaružala više od pola milijuna kuna nagrada Uljanikovim stečajnim upraviteljima!

Autor: Marija Brnić , 13. siječanj 2020. u 12:51
Foto: Dusko Marusic /PIXSELL

Od 794 milijuna kuna za koliko je nedovršeni brod krajem 2019. prodan Jan De Nullu dio novca treba pokriti troškove postupka.

Osim vjerovnika koji su imali hipoteku na sada već legendarnom jaružalu građenom u pulskom brodogradilištu (KBC i PBZ, Ministarstvo financija i Barry Rogliano Sales), od 794,27 milijuna kuna koliko za nedovršeni brod plaća Jan De Null, mali iznos trebao bi pokriti i troškove unovčenja.  

Pred Novu godinu rješenje o prodaji postalo je pravomoćno, a u međuvremenu Trgovačkom sudu u Pazinu stečajna upraviteljica krovne tvrtke Uljanika d.d. Marija Ružić dostavila je obračun troškova u kojemu traži za izravne i neizravne troškove 4,84 milijuna kuna. Bez tih poslova, tvrdi, stečajni postupak nije moguće provesti.
Taj iznos među ostalim obuhvaća troškove osiguranja broda i procjenu vrijednosti, te pravnu usluge i javne dražbe od ukupno 1,59 milijuna kuna. Neizravni troškovi od električne energije i vode do revizije financijskih izvješća i obveznih objava, te plaća iznose ukupno 3,25 milijuna kuna, a u taj su iznos uključeni i troškovi za stečajne upravitelje. Konkretno, bivšem stečajnom upravitelju Damiru Majstoroviću predviđa se nagrada i za posao koji je odrađivao najprije kao privremeni, te potom kao prvi stečajni upravitelj Uljanika, u iznosu od preko 170 tisuća kuna bruto, a nagrada stečajnoj upraviteljici, kako se navodi, sukladno Uredbi o kriterijima i načinu plaćanja nagrade stečajnim upraviteljima u visini od 410 tisuća kuna uvećano za pripadajuće doprinose.  
U prijedlogu se također navode i troškovi od 1,23 milijuna kuna koje Uljanik ima temeljem zaključenih sporazuma i ugovora prema tvrtki-kćeri Uljanik Brodogradilištu u stečaju za korištenje kopnene površine za jaružalo, te još 2,58 milijuna kuna za korištenje skladišnog prostora. No, navodi se i kako za dio tih troškova postoji spor ove dvije tvrtke u stečaju, Uljanika koji je nositelj koncesije i Uljanik Brodogradilišta koji je potkoncesionar. Dovedena je u pitanje usklađenost njihovih ugovora s važećim propisima, pa slijedom toga i ispostavljenih računa. Predlaže se stoga da se od iznosa uplate Jan De Nulla izdvoji 1,77 milijuna kuna i deponira na sudski račun dok se ne riješi njihov spor.

Komentirajte prvi

New Report

Close