Od petka otežan ulazak građana BiH u zemlje EU: Evo čega se treba pridržavati

Autor: Poslovni.hr , 03. travanj 2017. u 10:08
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Kao što je poznato, u dosadašnjoj praksi bilo je dovoljno da službenici granične policije obave osnovnu kontrolu putnika jednostavnom provjerom putnih dokumenata građana EU.

Od 7. travnja 2017. godine, svi državljani BiH koji namjeravaju putovati u zemlje EU mogu očekivati duža zadržavanja nego što je to prije bio slučaj. 

Naime, od 7. travnja počinju sustavne provjere na vanjskim granicama Schengena za sve putnike zbog usvojenih amandmana na Zakon o schengenskim granicama, prema kojima zemlje članice schengenskog prostora imaju obvezu uvođenja pojačanog sustava provjere za sve putnike na svojim graničnim prijelazima, prenosi Vecernji.ba koji se poziva na Avaz

Kao što je poznato, u dosadašnjoj praksi bilo je dovoljno da službenici granične policije obave osnovnu kontrolu putnika jednostavnom provjerom putnih dokumenata građana EU.

Ipak, sada će se dokumenti morati provjeriti u sljedećim bazama podataka: Schengenskom sustavu informacija (SIS), Interpolovoj bazi podataka ukradenih i izgubljenih putnih dokumenata te državnoj bazi podataka za ukradene, zlouporabljene, izgubljene i oštećene putne dokumente.

Službenici granične policije Slovenije detaljno će provjeravati putne dokumente svih osoba s pomoću specijalnih čitača, dokument po dokument, na svakom graničnom prijelazu. Ova uredba o sustavnim provjerama ne predviđa bilo kakve izuzetke.

Da bi se izbjegle eventualne neugodnosti, svim putnicima se savjetuje da:

  • provjere status svojih dokumenata, posebno ako su u zadnje dvije godine oni bili otuđeni, izgubljeni ili oštećeni. Ovo je potrebno da bi se uvjerili da su podaci o dokumentima točno uneseni u državnim i ostalim bazama podataka.
  •  provjere jesu li njihovi putni dokumenti (osobne iskaznice, putovnice) važeći

Cijelu listu pogledajte ovdje

Komentirajte prvi

New Report

Close