Od ove godine mijenja se porezna tarifa kojom se oporezuju plaće

Autor: Poslovni.hr , 14. siječanj 2024. u 08:16
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Za općine i gradove koji nisu donijeli odluku o stopama godišnjih dohodaka za građane na svom području primjenjivat će se stopa od 20% kao niža i stopa od 30% kao viša stopa poreza na dohodak.

Minimalna mjesečna plaća za 2024. godinu iznosi 840 eura bruto, što je povećanje za 20 posto u odnosu na bruto minimalnu plaću za 2023., koja je iznosila 700 eura. Rast minimalne plaće veći je od stope rasta prosječnih plaća u 2023. godini, pa će u nekim radnim sredinama rezultirati povećanjem broja radnika kojima je poslodavac dužan na plaću određenu kolektivnim ugovorom, ugovorom o radu ili pravilnikom o radu isplatiti dodatak do propisane visine minimalne plaće, piše Lider.

Mijenja se porezna tarifa kojom se oporezuju plaće. Nižom poreznom stopom oporezivat će se mjesečna porezna osnovica do 4200 eura, a razlika preko toga iznosa oporezivat će se višom poreznom stopom određenom za grad ili općinu prebivališta poreznog obveznika. Porezne stope odredili su gradovi i općine, uz uvažavanje propisanih limita.

Za općine i gradove koji nisu donijeli odluku o stopama godišnjih dohodaka za građane na svom području primjenjivat će se stopa od 20% kao niža i stopa od 30% kao viša stopa poreza na dohodak. Porezna će uprava na svojim mrežnim stranicama objaviti nižu i višu stopu za svih 556 gradova i općina u Hrvatskoj. Od 2024. godine ne plaća se prirez porezu na dohodak.

Komentirajte prvi

New Report

Close