Od novog parizera Valipile očekuje 19 posto veći prihod

Autor: Suzana Varošanec , 19. ožujak 2015. u 09:42
Andrej Alilović, izvršni direktor Valipilea/Davor Višnjić/PIXSELL

Zbog rasta proizvodnje zakupit će i najveći kompleks Purisovih farmi, gdje u lipnju kreće proizvodnja. Ulažu i u tvornicu stočne hrane.

U iščekivanju odgovora Hypo banke za ponudu preuzimanja pazinskog Purisa tvrtka Valipile iz Sesvetskog Kraljevca, inače treći tržišni igrač, u poslovnoj je ekspanziji na svim područjima.

Upravo je pokrenula proizvodnju mesnih prerađevina, pa su tri nova proizvoda pod brendom Valipilea, među kojima je i njihov parizer, lansirana prošloga tjedna na tržište. No, istodobno uzimaju u zakup nove farme, pokreću distributivni centar za Slavoniju, ulažu u tvornicu stočne hrane. Ukratko, šire se te zapošljavaju i u svom sustavu i izvan njega. Samo u Purisu u kratko vrijeme ovaj je zakupac povećao broj zaposlenih za trećinu, s 110 na 150 radnika, a poslovno širenje u 2015., koje nam je potvrdio Andrej Alilović, izvršni direktor Valipilea, kreirat će još 50 radnih mjesta do kraja godine, što u samoj tvrtki, što u tvrtkama kojima povjeravaju određene poslove. Valipile kreira nova radna mjesta i izvan svojeg sustava jer farme izdvajaju.  

 

112posto

rasle su narudžbe pilećeg mesa prvom kvartalu 2015.

Tako su posao dali još nekolicini tvrtki, obrta i OPG-ova. Još neke odjele koji nisu usko vezani uz proizvodnju uskoro namjeravaju izdvojiti, a pripremaju i neke izmjene u procesima proizvodnje te proizvodne inovacije. Ipak, aktualno se pokretanje proizvodnje mesnih prerađevina smatra krunom trogišnjeg rada, od čega očekuju značajne efekte i na financijski rezultat.  "Uspjeli smo postići impresivan omjer cijene i kvalitete kod navedenih proizvoda te doista puno očekujemo od tog segmenta proizvodnje. To su zapošljavanje dodatnih 15-ak ljudi, rast prihoda od približno 19 posto, disperzija fiksnih troškova na znatno veći broj jedinica proizvoda te povećanje neto dobiti od približno 15 posto. To je ono što očekujem samo od proizvoda koji su se prošlog tjedna pojavili na tržištu, i to isključivo korištenjem vlastitih prodajnih kanala", kaže Alilović, napominjući da upravo razvijaju i robne marke za neke trgovačke lance, zbog čega će se ti rezultati kontinuirano poboljšavati i kroz druge proizvode.

Zamašnjak za investicijski ciklus u planu te tvrtke temelji se na rastu prihoda i neto dobiti te stvorenim preduvjetima za ozbiljan rast u ovoj godini. On se već manifestira u prvom kvartalu ove godine jer narudžbe, kako tvrdi Alilović, osobito na programu svježeg pilećeg mesa, rastu 112 posto u odnosu na prvi kvartal 2014. Pripremaju teren za povećanje proizvodnih kapaciteta u primarnoj peradarskoj proizvodnji te mesnoj industriji, što su primarni ciljevi za 2015. Kako su kapacitete Purisovih farmi koje su u zakupu već u prvih nekoliko mjeseci u potpunosti iskoristili, Valipile je zatražilo od stečajnog upravitelja i Odbora vjerovnika u zakup još jedan kompleks farmi, inače najveći koji Puris posjeduje.

Očekuju da će uskoro početi s pripremama tih farmi te da će u lipnju i u njima biti pokrenuta proizvodnja. Zatražili su i skladište u Osijeku, u kojem bi uskoro trebali formirati distributivni centar za Slavoniju radi smanjivanja troška distribucije. "Do odluke Hypo banke nastavit ćemo s podizanjem proizvodnje, optimizacijama i unapređenjima kako bismo pri kupnji imali dobre i održive rezultate koji bi nam nakon kupnje omogućili kompletnu rekonstrukciju pogona", kaže Alilović potvrđujući povećanje udjela tih purećih proizvoda pod brandom Puris na tržištu, uz očekivanje osjetnog povećanja udjela na tržištu u segmentu purećeg mesa do polovine godine.

Zbog povećanja proizvodnje posljednjih godina lani je tvrtka povećala i kapacitet tvornice stočne hrane za 30 posto, no i to je nedovoljno. Stoga je u pripremi 1,6 milijuna eura vrijedna investicija u tvornicu stočne hrane koja će omogućiti povećanje kapaciteta, a ujedno će implementirati novu tehnologiju kojom će omogućiti izbacivanje na tržište potpuno novih proizvoda.  "Upravo danas idemo s natječajem za neka vrlo važna radna mjesta vezana uz tvornicu stočne hrane, pa i u tom segmentu radimo ozbiljne iskorake i pojačavamo se kako bismo mogli postići sve postavljene ciljeve", poručuje Alilović.   

Komentari (1)
Pogledajte sve

Svaka čast, dokaz da i kod nas ima uspješnih i zdravih priča [emo_palacg]

New Report

Close