Od lipnja obveza usporedbe cijena goriva u čitavoj EU

Autor: Darko Bičak , 15. siječanj 2020. u 21:59
U projektu je devet zemalja, uključujući RH/ HRVOJE JELAVIĆ/PIXSELL

Projektom će se odrediti kako građani žele primati obavijesti o razlici u cijeni benzina, dizela, plina i struje.

Europska komisija pokrenula je u siječnju 2020. godine pilot-projekt pod nazivom 'Usporedba cijena goriva', u sklopu CEF projekta PSA u kojem sudjeluje devet zemalja EU pod vodstvom Grčke.

Hrvatsku u projektu predstavlja Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI), a cilj je utvrđivanje najboljeg modela informiranja potrošača o usporedbi cijena različitih vrsta goriva prisutnih na domaćem tržištu.

Naime, sukladno europskoj obvezi, od lipnja 2020. godine potrošačima se mora omogućiti uvid u prosječne cijene različitih vrsta goriva pa je provedba ovoga projekta od iznimne važnosti za utvrđivanje preferencija potrošača, u smislu njihova budućeg informiranja o usporednim prikazima cijena goriva. Projekt će se provoditi narednih 15-ak dana na 10 benzinskih postaja u Hrvatskoj.

Kupcima će se ponuditi sudjelovanje u anketi temeljenoj na prikazu usporedbe cijena konvencionalnih i alternativnih vrsta goriva, što uključuje benzinska i dizelska goriva, kao i ukapljeni naftni plin, stlačeni prirodni plin i električnu energiju.

Analizom rezultata u svih devet zemalja će se procijeniti odgovara li građanima najviše prikaz usporedbe cijena goriva na lecima, plakatima, bannerima ili digitalnim zaslonima. Iako sličan projekt prikaza cijena goriva već dvije godine postoji kroz aplikaciju Ministarstva gospodarstva, u MMPI-iju kažu da je ovo potpuno novi projekt koji nema veze s onim postojećim te će biti puno obuhvatniji i njegovi rezultati će se odnositi na čitavu Uniju.

Komentirajte prvi

New Report

Close