Od ledine do tvornice za avioindustriju u samo godinu dana

Autor: Suzana Varošanec , 29. listopad 2019. u 22:01
Greenfield investicija austrijskog FACC-a u Jakovlju ističe se brzinom realizacije/ Robert Anić/PIXSELL

Pri kraju su sve općinske radnje potrebne kako bi FACC mogao početi ishoditi dokumente za gradnju.

Austrijska aeronautička tvrtka FACC AG, s većinskim kineskim suvlasnikom, priprema se za širenje kroz nove proizvodne operacije u poduzetničkoj zoni na području Općine Jakovlje. 

Kupila je zemljište od zagrebačke tvrtke Alpe Adria Poslovodstvo u vlasništvu Heta Aset Resolution Hrvatska (raniji Hypo-Leasing Kroatien) na kojem će izgraditi 14. tvornicu za proizvodnju unutarnjih dijelova za zrakoplove i motore velikih zrakoplovnih kompanija, od Airbusa, Boeinga i Bombardiera nadalje.  Tako je nastala trenutno najveća proizvodna greenfield investicija u Zagrebačkoj županiji. Vrijednost se procjenjuje između 35 i 45 milijuna eura, a odlikuje je brza dinamika realizacije.

Prva 'lopata' koja simbolizira početak gradnje proizvodnog pogona veličine 9000 m2 očekuje se početkom 2020., dok se početak rada tvornice planira 2021. Tako će se otvoriti nova radna mjesta za 600 radnika u visokotehnološkoj proizvodnoj djelatnosti. U drugoj fazi očekuje se gradnja još jednog proizvodnog pogona na zemljištu veličine 9000 m2, što znači daljnje zapošljavanje.  Investicijske barijere kao i česte pritužbe investitora kod ovog projekta ne dolaze do izražaja, pa se očekuje da će proces od odluke do sređenih papira i ishođenih dozvola, uključujući izmjene prostorno-planske dokumentacije, trajati manje od jedne godine.  Prema riječima načelnice Općine Jakovlje Sanje Borovec, pokrenute su IV. Izmjene i dopune Prostornog plana uređenja, nakon što je tijekom ljeta o tome jednoglasno odlučeno na sjednici Općinskog vijeća. 

Danas su već privedene kraju sve radnje od strane općine koje su bile potrebne kako bi FACC mogao pokrenuti postupak ishođenja dokumenata potrebnih za gradnju tvornice u poslovnoj zoni Sjever 2. Investitor je pripremio projektnu dokumentaciju za izmještanje kanala te je pred ishođenjem lokacijske dozvole.  "Nakon što je dobije, krenut će radovi na izmještanju kanala. Paralelno završavaju projektnu dokumentaciju za izgradnju proizvodnog pogona te planiraju do kraja studenoga predati zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole, pa bi početkom 2020. trebali krenuti radovi na izgradnji proizvodnog pogona. Uz postojeće poduzetnike koji posluju na našem području te dolaskom novih investitora Općina Jakovlje ima strategiju gospodarskog razvoja u kojoj su glavni prioriteti jačanje poduzetništva, povećanje zaposlenosti, jačanje sustava socijalne sigurnosti te razvoj temeljen na znanju i primjeni novih tehnologija", kaže načelnica.

Austrijskoj kompaniji s oko 3500 zaposlenih i 800 milijuna eura lanjskih prihoda (rast od oko 5%), kod odluke o odabiru Jakovlja kao svoje nove lokacije prevagnule su brojne prednosti. I to od prometne povezanosti i kvalitetne radne snage do u prosjeku 2,5 puta niže cijene rada u Hrvatskoj od prosjeka EU, zatim za oko 33% nižih troškova investiranja, konkurentne cijene struje za industrijske potrošače te niza poticaja kroz zakon o poticajima i zakon o doprinosima. No, kako bi privukli zainteresirane investitore i općinske vlasti promijenile su svoju odluku o komunalnom doprinosu i komunalnoj naknadi. Uveli su mogućnost oslobođenja komunalnog doprinosa do 50%, a komunalne naknade za prvu godinu poslovanja 100% te za drugu 75% i treću 25%. Aktiviranje poslovne zone, nakon što je godinama mirovala, postao je imerativ za lokalnu razinu, uz podršku Ministarstva gospodarstva, pa je privlačenje austrijskog investitora mogući recept i za druge 'lokalce'.

"Na području Općine Jakovlje imamo 3 poslovne zone izvan naselje. To su zona Sjever 1, Sjever 2 i Jug 1, koje su u vlasništvu pravnih osoba ili fizičkih osoba. Od toga je zona Sjever 1 djelomično izgrađena, gdje posluje Eurocabel, a za zonu Jug 1 trenutno smo u rješavanju imovinsko pravnih poslova za pristupnu prometnicu, kako bi vlasnici mogli pokrenuti izgradnju. 

Poslovna zona Sjever 2 u cijelosti je neizgrađena. Stoga smo uputili dopis MINGO-u i upoznali ih s neizgrađenim poslovnim zonama te tražili da nam upute potencijalne investitore", kaže Borovec. Za poslovnu zonu Sjever 2 javilo se nekoliko ulagača te su uslijedili sastanci i prezentacije, i, evo, kao najzainteresiraniji se pokazao FACC.  No, osim što će dolazak tako velikog poduzetnika utjecati na sve segmente života u Jakovlju, ali i šire, od velike je važnosti i za privlačenje ostalih potencijalnih investitora.

"Jedan od zadataka koje smo stavili ispred sebe je razvoj Poduzetničke zone, jer je bitna karika u razvoju općine. Želimo staviti u funkciju poduzetničku zonu Sjever 1 koja ima otprilike 70.000 m2 još neizgrađenog zemljišta te poduzetničku zonu Sjever 2 koja ima oko 25000 m2 također neizgrađenog zemljišta. Navedene poslovne zone su u vlasništvu pravne osobe i fizičkih osoba.  Namjera nam je i proširiti poslovnu zonu uz Zagorsku magistralu prema Zagorskoj ulici, ali da bismo to mogli, moramo imati 50% izgrađenosti postojeće poslovne zone. Stoga smo i dalje u kontaktu s MINGO-m i otvoreni za nove potencijalne poduzetnike", kaže Borovec.

Prednost jakovljanskih poslovnih zona je lokacija uz samu magistralu – dobra prometna povezanost s autocestom kao i blizina izlaza Mokrice, a uz njih se nalazi i sva potrebna komunalna infrastruktura, te su to, svakako, i odluke o komunalnim olakšicama. Za poslovnu zonu Sjever 1 donesen je urbanistički plan te je u postupku  prodaje. Za poslovnu zona Jug 1 isto je donesen urbanistički plan, a u postupku je ishođenja lokacijske dozvole za pristupnu prometnicu. Na navedenim poslovnim zonama postoji mogućnost izgradnje proizvodno-skladišnog prostora.

Komentirajte prvi

New Report

Close