Od jeseni velika promjena u hrvatskim školama

Autor: Poslovni.hr , 01. kolovoz 2020. u 19:04
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Ministar Fuchs je u javnu raspravu poslao i izmjenu Pravilnika o načinu i postupku utvrđivanja uvjeta za početak rada školske godine.

U svim školama s dvije smjene školski sat trebao bi biti skraćen s 45 na 40 minuta, neslužbeno doznaje 24 sata.

Time će se dobiti potrebno vrijeme između dvije smjene za dezinfekciju i čišćenje školskih prostora i učionica. Uz druge epidemiološke mjere, smjene će služiti za održavanje distance između grupa učenika.

U ministarstvu  kažu kako su zadovoljni dosadašnjim prijedlozima iz Grada Zagreba, no ravnatelji škola koje će primiti učenike imaju još mnogo pitanja. Od toga kakva će biti ograničenja broja učenika po jednom razredu, do toga kako će se rješavati pitanje zdravstveno ugroženih nastavnika, te njihovih zamjena kad i ako probije epidemija.

Ministar Fuchs u četvrtak je u javnu raspravu poslao i izmjenu Pravilnika o načinu i postupku utvrđivanja uvjeta za početak rada školske godine. Mijenja se dio pravilnika po kojem stručno povjerenstvo ministarstva treba provjeriti ima li škola u koju će krenuti učenici iz druge škole, te joj dati dozvolu za rad. Prema predloženoj izmjeni, “rješenje kojim se odobrava nastavak rada u promijenjenim uvjetima ministar može donijeti bez prethodnog imenovanja i neposrednog očevida stručnog povjerenstva”.

 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Osobno sam za smanjenje broja predmeta, užu specijalizaciju, jasno nakon neke dobne granice, ne i od prvog OŠ!!! A 40 ili 45 minuta ne igra baš nikakvu ulogu, kad je u pitanju zdravlje djece, te treba iza svakog sata učiniti dezinfekciju! Ideja je hvale vrijedna! Postoji jedan velik problem, kako što više rasteretiti školu na “on line” način! Recimo to u par rečenica! Ima li neki profedor dva i više predmeta što nijebrijetkost, čak 450 učenika! Koliko mu vremena treba za odgovoriti na svih 450 radova učenika, te koliko mu treba za pripremiti nastavu za drugi dan? Nije teško doći do rezultata, ako po učeniku gubi pet minuta samo, a troši i mnogo više! Znači, informatičati bi trebali sjesti sa profesorima i probali riješiti te i mnogo sličnih problema te domene?! A još ima vremena za nekako doraditi već postignuto! Sad smo vidjeli sve nedostatke “on line predavanja”? Jeli se nešto radi po pitanju što jednostavnije nastave na daljinu!!!

New Report

Close