Učenici koji će upisivati strukovna zanimanja u sljedeće tri školske godine dobivat će stipendije od 750 kuna

Autor: Lucija Špiljak , 05. ožujak 2020. u 13:01
Foto: Goran Kovačić / Pixsell

U iznosu od deset milijuna kuna u strukovnim školama u STEM području opremljeni su kabineti i nabavljena je didaktička oprema.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak predstavila je jučer u Zagrebu rezultate reforme strukovnog obrazovanja za koju je osigurano više od 1,3 milijarde kuna iz fondova EU.

Divjak je najavila nove projekte među kojima su novi kurikulumi i veće stipendije za učenike pa se tako ove jeseni za provedbu eksperimentalnog dualnog obrazovanja uvode tri nova strukovna kurikuluma – kuhar, konobar i CNC operater. Učenici koji će upisivati strukovna zanimanja u sljedeće tri školske godine, dobivat će stipendije u iznosu od 750 kuna.

Kako piše Hina, primat će i naknade poslodavaca od deset do 12 kuna po satu učenja temeljenog na radu na prvoj godini, do 18 kuna po satu u završnoj godini obrazovanja. Divjak je istaknula i da su u Ministarstvu donijeli Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o strukovnom obrazovanju, Nacionalni kurikulum za strukovno obrazovanje, imenovani su i Regionalni centri kompetentnosti (RCK) u 25 srednjih škola, a traje i postupak provedbe natječaja EU fondova za potporu uspostavi RCK-a.

Također, u iznosu od deset milijuna kuna u strukovnim školama u STEM području opremljeni su kabineti i nabavljena je didaktička oprema. Vlado Prskalo, ministričin donedavni pomoćnik za strukovno obrazovanje, naveo je da su škole, učenici i poslodavci eksperimentalnu provedbu dualnog obrazovanja ocijenili prosječnom ocjenom vrlo dobar – 3,986.

Pritom je više od 70% učenika, poslodavaca i nastavnika bilo zadovoljno jednogodišnjom provedbom eksperimentalnih programa, a više od 90% učenika postiglo je planirane ishode u učenju na radnom mjestu u školi i kod poslodavca.

Komentirajte prvi

New Report

Close