Od iduće godine jedan euro napojnice doista jedan euro za radnika

Autor: Suzana Varošanec , 29. svibanj 2023. u 06:00
Napojnica ne podliježe obračuna PDV-a ali po sadašnjim pravilima za oporezivanje dohotka predstavlja bruto 2 primitak/G. Kovačić/PIXSELL

Za ugostiteljski sektor ovo je značajno jer će biti lakše zadržati postojeće radnike, ali pronaći nove.

U sklopu aktualne porezne reforme zasluženo mjesto ima novi porezni tretman napojnice kao alat za povećanje prihoda turističkih i ugostiteljskih radnika. Ukratko to znači da i dalje ostaje mogućnost plaćanja napojnice karticama, ali će od siječnja 2024. jedan euro napojnice doista biti jedan euro za radnika, do visine neoporezivog iznosa na godišnjoj razini u iznosu 3360 eura.

Time su se ostvarila nastojanja Hrvatske obrtničke komore i njezinog Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika, dok će se kako doznajemo razgovori s Ministarstvom financija nastaviti voditi u smjeru poreznog tretmana napojnice iznad neoporezivog iznosa.

Predsjednica Sekcije računovođa pri HOK-u Đurđica Mostarčić navodi da je temeljna razlika uvođenja neoporezive napojnice u tome što se trenutno na napojnicu obračunavaju porez i doprinosi, kako bi poslodavac svom radniku isplatio neto iznos.

“Napojnica ne podliježe obračunu PDV-a ali po sadašnjim pravilima za oporezivanje dohotka predstavlja bruto 2 primitak. Primjerice na jedan euro, prema obračunu koji ovisi o individualnoj situaciji pojedinog djelatnika na osnovu osobnog odbitka, mjesta rada, mjesta boravišta i slično, radniku danas pripada svega 40 do 50 posto napojnice u neto iznosu.

Po novom će se cijela napojnica isplatiti radniku, naravno do neopozivog iznosa”, kaže Mostarčić dodajući da još preostaje i da se ugostitelji dogovore s kartičarima kako bi se riješila pitanja vezana uz trošak naplate kartične naknade za obavljenu uslugu tako da to ne bude na teret ni poslodavaca, ni radnika.

Također ostaje i za vidjeti na koji način će se oporezovati iznos napojnice koji premašuje neoporezivih 3360 eura godišnje. Prijedlog HOK-a je da se isti oporezuje sukladno Zakonu o lokalnim porezima. Na dar u obliku novca sad se plaća porez od 4 posto, a Komora smatra da je to najprimjerenije oporezivanje jer napojnica predstavlja dar zadovoljnog kupca ugostiteljskom radniku.

Ugostiteljima bi to bilo top rješenje, a MF ne bi moralo mijenjati niz zakona, što znači da ne bi bio potreban veliki zahvat, nego bi se Zakonu lokalnim porezima definirala i napojnica u svim oblicima kao dar, a to je lokalni porez koji bi se plaćao JLS-ovima, što bi zasigurno podržale i same JLS. Na ovaj način otvara se mogućnost za posljedično značajno povećanje primitaka zaposlenih u ugostiteljstvu i povećanje konkurentnosti hrvatskih ugostitelja, navode u HOK-u.

Usto ističu i da se osigurava dodatna motivacija za zapošljavanje u ugostiteljskom sektoru i pratećim uslugama, što je od izuzetne važnosti s obzirom na udio turizma i ugostiteljstva u ukupnom gospodarstvu i BDP-u.

“Za ugostiteljski sektor ovo je značajno jer će biti lakše zadržati postojeću radnu snagu, a služit će nam i kao još jedan pregovarački alat za pronalaženje buduće radne snage. Ono što je pohvalno je da je sve apsolutno transparentno prema radnicima i Poreznoj upravi jer je u svakom trenutku vidljivo koliko svaki radnik ima dodatni primitak na ugovorenu plaću”, navodi predsjednik Ceha Ugostitelja HOK-a Franz Letica.

Komentari (1)
Pogledajte sve
Objava čeka odobrenje

New Report

Close