Od HPS-a do VTB-a i natrag, i to još nije kraj

Autor: Jadranka Dozan , 27. lipanj 2019. u 22:00
Iscrpljujući pregovori oko refinanciranja roll-up kredita/FOTOLIA

S američkim fondom navodno će se ekskluzivno pregovarati do kraja srpnja.

Vezano uz glavne aktere refinanciranja 1,06 milijardi eura tzv. roll up kredita u proteklih četiri-pet mjeseci u Agrokoru, tj. Fortenova grupi, napravljen je "puni krug".

Prema pisanju Bloomberga, u toj je priči kao izgledna opcija opet isplivao američki fond HPS Investment Partners, čije je ime u vezi s refinanciranjem golemog i skupog kreditnog aranžmana prvi put javno spomenuto početkom veljače.

U međuvremenu se u pogledu glavnog kreditora priča okrenula prema ruskoj VTB banci i dogovoru VTB-a i Knightheada da osiguraju refinanciranje, s tim da bi se i ostalim postojećim kreditorima omogućilo sudjelovanje u novom aranžmanu.

Sada se, pak, sugerira da VTB više nije u igri i da je Fortenova s HPS-om potpisala ekskluzivni ugovor o nastavku pregovora u narednih mjesec dana, tj. do kraja srpnja.

U Fortenova grupi i dalje ne žele ništa komentirati jer još traju pregovori. Izvori na koje se pozivaju medijski napisi tvrde da američki fond nudi osnovnu kamatu od 8,3% na cjelokupan iznos kredita, nešto niže od prosječne osnovne kamate koju je navodno dogovarao VTB (8,4%).

Prema nekim tumačenjima, kod VTB-a se zapravo većim problemom smatraju rokovi i procedure banke.

Komentirajte prvi

New Report

Close