Od Dinama će profitirati i drugi domaći klubovi

Autor: Darko Bičak , 28. kolovoz 2019. u 22:00
I igračima će skočiti cijena nastupom u elitnom europskom društvu/Jurica Galoić/PIXSELL

Plasmanom u nikad bogatije natjecanje klub je dobio nagradu Uefe, a prihode će još povećati sponzorstvima, prodajom igrača….

Usprkos kontroverzama njegova čelništva, zagrebački GNK Dinamo, kako se klub službeno zove, jedna je od najuspješnijih tvrtki u Hrvatskoj čiji godišnji prihod se mjeri u stotinama milijuna kuna. 

Marketinška prava
Iako precizne službene podatke vjerojatno još neko vrijeme nećemo znati (prodaja igrača, sponzorski ugovori, zaštita brenda…), ono što klub zaradi od Uefe je manje-više transparentno. Ovogodišnjim ulaskom u Ligu prvaka, koja je s budžetom od 2,06 milijardi eura bogatija nego ikad dosad, Dinamo je već inkasirao gotovo 25 milijuna eura za sebe te po tri milijuna kuna za svaki od devet klubova u Hrvatskoj nogometnoj ligi.

Naime, prema službenoj računici UEFA-e zagrebački modri su za ulazak u skupinu Lige prvaka nagrađeni s 15,25 milijuna eura, a dodatnih 7,75 su dobili na ime bonusa za svoje desetogodišnje rezultate u Europi. Uz to im automatizmom pripada i naknada za marketinška prava, a čiji iznos će ovisiti o atraktivnosti protivnika s kojima će biti u grupi, a procjenjuje se da će to biti između milijun i dva milijuna eura.

Točan iznos će biti poznat danas navečer nakon što se u 18 sati obavi ždrijeb skupina Lige prvaka. Svaka pobjeda u skupini donosi dodatnih 2,7 milijuna eura, a remi 900 tisuća eura. Na ove egzaktne brojke iz Uefina budžeta treba pridodati i ono što će Dinamo zaraditi od prodaje ulaznica i marketinških i prodajnih aktivnosti. 

Rast vrijednosti
Iako cijene ulaznica za stadion u Maksimiru nisu u pravilu previsoke, očekuje se da bi klub po ovoj osnovi mogao namaknuti barem još dva milijuna eura prihoda. Naravno, klubovi poput Dinama žive u pravilu od stvaranja, razvijanja te prodaje igrača, a nema bolje pozornice za njihovo izlaganje i prodaju od Lige prvaka. Trenutačno, prema Transfermarktu, Dinamova momčad vrijedi 74 milijuna eura, odnosno prosječno 2,64 milijuna po igraču.

Najvredniji igrač je Dani Olmo s 15 milijuna eura, no ponude za njega već idu dobrano iznad 20 milijuna – spominje se i 40 milijuna. Izvjesno je da će u slučaju prosječno uspješnog nastupa u LP-u, ako se ne dogodi totalni debakl kakvog je Dinamo znao doživjeti u ovom natjecanju, vrijednost momčadi bi se mogla popeti dobrano iznad 100 milijuna eura. Kada se zbroje sve ove već osigurane te očekivane zarade, Dinamo je kvalifikacijom u Ligu prvaka osigurao sebi barem 50 milijuna eura zarade, a hrvatskim klubovima dodatnih 30-ak milijuna kuna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close