Od danas policija u ‘pojačanim’ akcijama, negdje i cijeli vikend: Najavili poseban nadzor u određenim županijama

Autor: Poslovni.hr , 14. lipanj 2019. u 09:28
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Od nadzora motociklista i biciklista do sankcioniranja najtežih prekršaja, tzv. ‘četiri glavne ubojice u prometu’.

Danas, 14. lipnja, 's ciljem poboljšavanja stanja sigurnosti u prometu i zaštite pješaka, provodi se akcija Zaštita pješaka', najavila je PU zagrebačka.

'Većina prometnih nesreća uzrokovana je prebrzom i neopreznom vožnjom samih vozača te zbog vlastite sigurnosti i sigurnosti pješaka; prilagodite brzinu vozila uvjetima na kolniku. Pješaci su najranjiviji sudionici u prometu. Prilikom naleta bilo koje vrste vozila gotovo u pravilu pješaci teško stradavaju' upozorili su u najavi provjere vozača u vezi poštivanja prednosti prolaska pješaka', stoji u najavi akcije.

PU zagrebačka je najavila i 'pojačano postupanje u prometu za vikend'.

'U dane vikenda, od 14. do 17. lipnja, na području Policijske uprave zagrebačke provest će se preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača usmjerena prioritetno na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“, a to su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, prekoračenje dopuštene brzine, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisna uporaba mobitela u vožnji i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća', stoji u najavi.

Sličnu akciju su najavili i u PU koprivničko-križevačkoj.

'Kako bi se smanjilo stradavanje sudionika u prometu i broj prometnih nesreća, te povećala razina sigurnosti prometa na cestama, od 14 sati, u petak, 14. lipnja do 7 sati, u ponedjeljak, 17. lipnja, provodit će se pojačani nadzor prometa na području Policijske uprave koprivničko-križevačke. Tijekom pojačanog nadzora prometa vikendom posebna pozornost će se posvetiti nadzoru brzine kretanja, upravljanju vozilima pod utjecajem alkohola, droga i/ili lijekova, upravljanju vozilima prije stjecanja prava ili za vrijeme zabrane, te nadzoru korištenja sigurnosnog pojasa, što uključuje i pravilan prijevoz djece, nadzor pravilnog korištenja mobitela, nadzor mladih vozača i recidivista', stoji u najavi. 

Motociklisti

Policija će sutra na području Istre provesti prometnu akciju usmjerenu prema vozačima mopeda i motocikla.

'Kako bi se povećala sigurnost vozača mopeda i motocikla u prometu, policijski službenici će u petak, 14. lipnja od 14 do 19 sati, na području čitave Policijske uprave istarske provesti prometnu akciju ''Nadzor vozača mopeda i motocikla''. U prvih pet mjeseci 2019. godine na području policijske uprave evidentirano je ukupno 39 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači mopeda i motocikala, od čega dvije prometne nesreće s poginulom osobom, 25 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 12 prometnih nesreća s materijalnom štetom. Stradalo je ukupno 27 osoba, od kojih dvije smrtno, pet osoba zadobilo je teške tjelesne ozljede, a 20 osoba je lakše ozlijeđeno', stoji u najavi akcije.

Biciklisti

Cijeli petak (14. lipnja), kao i dan prije na području cijele Policijske uprave sisačko-moslavačke provoditi će se pojačani nadzor kretanja vozača bicikla.

Pozivamo na oprez i vozače u ostalim županijama jer mnoge PU ne najavljuju akcije, nego samo podnose izvještaje o njihovim rezultatima.  

Komentirajte prvi

New Report

Close