Od danas besplatan obrok za osnovnoškolce, no neke škole su u problemu

Autor: Poslovni.hr , 09. siječanj 2023. u 09:09
Foto: Pixabay

Dva mjeseca od odluke nije bilo dovoljno da se kvalitetno pripreme za takav pothvat.

Danas počinje drugo polugodište nastavne godine. Oko 311 tisuća osnovnoškolaca od ovog ponedjeljka imat će besplatne obroke u školama. Za to će se iz proračuna izdvojiti 73 milijuna eura. No, nekim školama je to stvorilo problem, jer im dva mjeseca od odluke nije bilo dovoljno da se kvalitetno pripreme za takav pothvat.

U Dubrovniku nisu sve osnovne škole spremne za podjelu besplatnih obroka.U tri osnovne škole danas će se početi s podjelom besplatnih obroka, dvije bi s podjelom trebale krenuti tijekom ovoga tjedna, međutim dvije osnovne škole tu će mogućnost imati tek od 1. veljače, javlja HRT.

“Dvije osnovne škole grada Dubrovnika nemaju kuhinje i mi zapravo čekamo pregovarački postupak koji bi nam omogućio da krenemo u nabavku za sve škole. To je vrlo problematično, a ove dvije škole imaju i problem s dostavom jer se jedna nalazi u staroj gradskoj jezgri, a druga u izvangradskom području pa nema zainteresiranih koji bi se uključili tako da moramo čekati provođenje postupka. U najboljoj vjeri nadam se da će to biti 1. veljače”, objašnjava Dživo Brčić, pročelnik UO-a za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Grada Dubrovnika. Dodao je da su im upute dostavljene prošloga tjedna u srijedu.

Riječ je o hladnim obrocima.

“Zavod za javno zdravstvo izradio je smjernice za tople i hladne obroke kako bi djeca imala nutritivno vrijedne obroke. Mi ćemo krenuti s hladnim obrocima, a u nekom prijelaznom razdoblju bi trebali prijeći i na tople obroke. Kada će to biti, teško je reći”, rekao je Brčić.

Sve osnovne škole kojima je osnivač Grad Rijeka spremne su provoditi odluku Vlade o podjeli besplatnih obroka učenicima osnovnih škola te će svako dijete koje to želi moći dobiti jedan besplatni obrok u školi u iznosu od 10 kuna, doznaje se iz Grada Rijeke. Svih 25 osnovnih škola s više od 8000 učenika, vladinu će odluku početi provoditi uvažavajući i prilagođavajući način provedbe svojim specifičnosti, navodi se iz gradske uprave. Specifičnosti škola se odnose na razlike u broju učenika i organizaciju prostora, dodaje se.

Primorsko-goranska županija (PGŽ) je pak osnivač 32 osnovne škole na svom području, a nastavu u njima polazi 9784 učenika. Prema informacijama tih škola, besplatne obroke od početka drugog polugodišta primat će 9437 učenik, ili 96,5 posto, doznaje se iz Primorsko-goranske županije. Do sada je u osnovnim školama kojima je osnivač PGŽ obroke primalo 4389 učenika, ili 45 posto, a cijena po obroku je bila između osam i 12 kuna. Sve 32 županijske matične škole imaju kuhinje, a od njih je 24 u mogućnosti pripremati obroke u školama. Samo nekoliko područnih osnovnih škola nema kuhinju, navodi PGŽ.

“Ne očekujemo poteškoće vezane uz organizaciju podjele obroka u školama, ako Ministarstvo znanosti i obrazovanja odobri poslane zahtjeve za zapošljavanje 12 kuharica ili kuhara”, zaključuje Primorsko-goranska županija.

Pročelnik Službe za društvene djelatnosti Splita Mario Negotić nedavno je pojasnio kako su škole zadužene da u prijelaznom razdoblju osiguraju ‘marende’ za svoje učenike, ovisno o svojim mogućnostima dok će Grad Split paralelno provesti javnu nabavu kako bi djeca u svim osnovnim školama, u što skorije vrijeme dobila tople obroke.

“Ravnateljima smo dali nalog da od ponedjeljka učenicima osiguraju besplatne obroke. Oni koji imaju uvjete omogućit će topli obrok, dok od svih ostalih očekujemo da učenicima osiguraju suhu marendu – sendvič, voće i mliječni obrok. Ravnatelji su nam danas potvrdili da će obroci u svim školama u ponedjeljak biti spremni i to je u ovom trenutku najvažnije. Nakon što prikupimo troškovnike škola i okončamo postupak javne nabave, svi će učenici dobiti tople obroke”, kazao je Negotić.

Napomenuo je kako je grad Split osnivač ukupno 29 osnovnih škola od kojih njih 19 imaju kuhinje, no samo ih je devet osposobljeno za kuhanje toplih obroka i to isključivo za učenike od 1. do 3. razreda koji su korisnici produženog boravka. Preostalih deset škola imaju čajne kuhinje i organiziranu dostavu obroka za učenike u produženom boravku, a takav način prehrane koja uključuje tri obroka koristi 1500 od ukupno 13 tisuća učenika.

Negotić je istaknuo i da većina splitskih osnovnih škola imaju problem nedostatka kuhinja kao i nedovoljne opremljenosti postojećih za pripremu hrane. Također nemaju niti dostatan kadar kao ni blagovaonice. Uz to im je potrebno uvođenje Hazard Analysis and Critical Control Point (HACCP) sustava ili osiguravanje zdravstveno ispravne hrane u škole, kao i izmjena internih akata škola.

Komentirajte prvi

New Report

Close