Od 31 ugovorenih projekta čak 12 ‘nose’ 2 zagrebačka fakulteta, lideri inovacijskog potencija

Autor: Suzana Varošanec , 02. travanj 2021. u 14:37
FOTO: PIxabay/Ilustracija

Cilj je poziva bio usmjeriti istraživanja prema potrebama gospodarstva, ukupno je odobren 31 projekt, te su dodijeljena 177,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskoga fonda za regionalni razvoj, a provode se u suradnji s dionicima iz poslovnoga sektora, koji su projektni partneri znanstvenim institucijama.

Snažni inovacijski potencijal Sveučilišta u Zagrebu (SuZg) još jednom se potvrđuje, ovaj put na domaćem tržištu, putem ugovora u vrijednosti od 124,6 milijuna kuna koje je njegovih 9 sastavnica upravo potpisalo s resornim Ministarstvom znanosti i obrazovanja RH.

No pritom se primjećuju očite razlike pa tako i oni koji su lideri inovacijskog potencijala. I dok se ovim ugovorenima osigurava provedba za ukupno 22 projekta koja su odobrena zagrebačkim fakultetima – oni čine gotovo 70 posto ukupne vrijednosti poziva, dvije sastavnice svojim aktivnostima na ovom planu prednjače. Tako se npr. od ukupnog broja odobrenih projekata koja se tiču Sveučilišta u Zagrebu, čak njih 12 odnosi na projekte tek dva zagrebačka fakulteta – to su Fakultet strojarstva i brodogradnje (6) te Fakultet elektrotehnike i računarstva (6).

Općenito, posrijedi su projekti koji zaslužuju pozornost, između ostalog jer se provode, prema glasnogovornici zagrebačkog Sveučilišta Tamari Dagen, u suradnji s dionicima iz poslovnoga sektora, koji su projektni partneri znanstvenim institucijama. Kad je riječ o odabranim projektima FER-a, među njima je npr. jedan od najvrjednijih onaj pod imenom “ Razvoj napredne punionice električnih bicikala za pametni grad”, u iznosu od 6,691 milijuna kuna.

“Cilj je poziva bio usmjeriti istraživanja prema potrebama gospodarstva, podupirući projekte istraživanja, razvoja i inovacija istraživačkih organizacija u suradnji s poslovnim sektorom, a u skladu s tematskim i podtematsko-prioritetnim područjima Strategije pametne specijalizacije Republike Hrvatske”, iznosi Dagen.

U okviru postupka ukupno je odobren 31 projekt, te su dodijeljena 177,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava koja su osigurana iz Europskoga fonda za regionalni razvoj. Financiranje je namijenjeno provedbi primijenjenih istraživanja koja su u fazi industrijskoga istraživanja i/ili eksperimentalnoga razvoja.

Pored navedenih fakulteta, po jedan projekt odobren je Agronomskom fakultetu, Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu, Geotehničkom fakultetu te Medicinskom fakultetu i Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu čiji je pak projekt vrijedan gotovo 6,3 mil kuna “Održivo gospodarenje otpadom od proizvodnje vina”. Dva projekta odnose se na Građevinski fakultet, dok su tri odobrena Fakultetu kemijskoga inženjerstva i tehnologije

Komentirajte prvi

New Report

Close