Od 24. veljače promet pod fiskalizacijom pao 14,2 milijarde kuna

Autor: Jadranka Dozan , 15. srpanj 2020. u 15:00
Proteklog tjedna nepunih 4,1 milijardu kuna prometa, što je pad od 17% /HRVOJE JELAVIĆ/PIXSELL

Pravu sliku posljedica pandemije u tim djelatnostima pružaju međugodišnje usporedbe.

U ugostiteljsko-turističkom sektoru prošli je tjedan kroz sustav fiskalizacije prošlo više od osam milijuna računa vrijednih 622 milijuna kuna.

Koliko god je ova sezona netipična i daleko od lanjske, na tjednoj razini s odmicanjem ljeta promet raste. U odnosu na prvi srpanjski tjedan u djelatnosti pružanja usluga smještaja i hrane iznos računa veći je 18% ili nešto manje od sto milijuna kuna.

Naravno, pravu sliku posljedica pandemije u tim djelatnostima pružaju međugodišnje usporedbe, a drugi je tjedan srpnja u odnosu na usporedivi lanjski bio 41% slabiji po iznosu fiskaliziranog prometa, odnosno 28% po broju računa.

Podaci Porezne uprave pokazuju da je u svim djelatnostima obuhvaćenim fiskalizacijom, proteklog tjedna registrirano nepunih 4,1 milijardu kuna prometa, što je u usporedbi s drugim tjednom lanjskog srpnja oko 850 milijuna ili 17% manje, uz petinu manje izdanih računa.

Pritom je u trgovini prošlotjedni fiskalizirani promet na godišnjoj razini pao 7%, na 2,76 milijardi, dok je u odnosu na prvi tjedan srpnja porastao oko 180 milijuna ili nešto manje od 3%.

Usporede li se ovogodišnje brojke iz sustava fiskalizacije od pojave koronavirusa u Hrvatskoj s lanjskima u proteklih nešto više od četiri i pol mjeseca (od 24. veljače) promet je u svim djelatnostima pod fiskalizacijom smanjen je za više od 14,2 milijarde ili gotovo petinu, a broj računa 30 posto.

U tom razdoblju u trgovini je na godišnjoj razini zabilježen 5,4 milijarde kuna manji promet, dok je ugostiteljsko-turističkom sektoru “izgubljeno” više od 5,8 milijardi kuna prometa (4,1 prema lanjskih gotovo 10 milijardi kuna). U ostalim djelatnostima fiskalizirani je promet pao oko tri milijarde kuna.

Sve to odražava se na smanjenje proračunskih prihoda. Ministar financija Zdravko Marić nedavno je rekao kako su prihodi od PDV-a u lipnju čak bili nešto veći nego lani, ali zbog prelijevanja iz svibnja.

U prvom polugodištu ukupni porezni prihodi pali su između 13 i 15 posto, s tim da su samo u drugom kvartalu bili oko sedam milijardi kuna “tanji”.

Komentirajte prvi

New Report

Close