Od 2020. umjesto Amexa ‘peglanje’ Vise

Autor: Ana Blašković , 22. siječanj 2019. u 22:01
Amex napušta model licenciranja u EU/REUTERS

PBZ Card će klijentima poslati nove kartice do 31. prosinca ove godine.

Oko pola milijuna građana koji u novčanicima imaju American Express, zamijenit će ih s Visom od početka 2020. PBZ Card, kompanija u vlasništvu Privredne banke i jedini izdavatelj Americana u Hrvatskoj, objavila je da će njezine kartice biti zamijenjene Visom nakon 31. prosinca 2019., a klijenti do tog datuma nesmetano mogu "peglati" American karticu.

"Do kraja 21019. svi dosadašnji i novougovoreni korisnici American Expressa dobit će novu Visa karticu PBZ Carda s kojom će u kontinuitetu nastaviti koristiti sve postojeće funkcionalnosti i pogodnosti koje ima njihova American Express kartica te dodatne, nove koje donosi Visa kartica", kažu u PBZ Cardu.

Rasplet je to priče o promjeni Amexovog biznis modela u Europi u kojoj napušta licencni model poslovanja. On je postao neisplativ zahvaljujući promjenama europske regulative (Direktiva PSD2) koja je otvorila platne sustave trećim osobama, ograničila cijene te omogućila licenciranje izdavatelja na području cijele EU umjesto pojedinih država.

U ovom trenu još je nejasno znači li to potpuno povlačenje Amexa iz Hrvatske ili će se u narednih 11 mjeseci pronaći alternativa s obzirom na to da se radi o najjačem domaćem kartičnom brendu prisutnom 45 godina i prihvaćenom na 50.000 prodajnih mjesta.

Početkom prošle godine iz centrale te kartične kuće poručeno je da je kompanija u pregovorima s PBZ Cardom, no na pitanje jesu li propali pregovori o nastavku suradnje do zaključenja broja nismo dobili odgovor.

Komentirajte prvi

New Report

Close