Od 2015. zaštićen 31 proizvod, ‘na čekanju’ ih je 21

Autor: Marta Duić , 14. travanj 2021. u 22:00
Kulen je jedan od autohtonih proizvoda koji se izborio za oznaku izvornosti/Sanjin StrukiĆ/PIXSELL

U tijeku je još 21 postupak zaštite naziva, točnije registracije naziva hrvatskih prehrambenih proizvoda, a posljednji registrirani su Dalmatinska panceta i pečenica.

U spomen na 14. travnja 2015. godine, datum kada je Krčki pršut, prvi hrvatski prehrambeni proizvod registriran u EU Hrvatski sabor je donio Odluku kojom se taj dan obilježava kao Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda.

Hrvatska danas ima 31 poljoprivredni i prehrambeni proizvod čiji naziv je registriran kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla čime se svrstava na deveto mjesto EU.

Uz to, u tijeku je još 21 postupak zaštite naziva, točnije registracije naziva hrvatskih prehrambenih proizvoda, a posljednji registrirani su Dalmatinska panceta i pečenica.

Kako ističu iz resornog ministarstva, krajnji cilj proizvođača nije zaštita naziva i registracija oznake, već dodana vrijednost proizvoda koju koriste u plasmanu, marketingu i postizanju bolje cijene zaštićenih proizvoda te podizanju konkurentnosti na lokalnom tržištu i na zahtjevnom tržištu EU.

“Hrvatska ima bogatu tradiciju proizvodnje i pripreme različitih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji se odlikuju posebnom kvalitetom i tradicionalnim načinom proizvodnje.

Prepoznatljivost proizvoda povezana je i s prepoznatljivošću područja na kojem se proizvode, a što doprinosi jačanju turizma, ali i održivom razvoju ruralnih područja”, ističe Marija Vučković, ministrica poljoprivrede.

Komentirajte prvi

New Report

Close