Od 1. travnja povećavaju se rodiljne potpore, zna se i za koliko

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. ožujak 2020. u 14:32
Foto: Getty Images

U prvih šest mjeseci rodiljna je potpora za zaposlene ili samozaposlene roditelje jednaka punoj plaći, a u sljedećih šest, ako roditeljski dopust koriste oba roditelja, ograničena je na 3.991 kunu.

Saborski zastupnici podržali su u srijedu Vladin prijedlog da se od 1. travnja povećaju rodiljne i roditeljske potpore za drugih šest mjeseci djetetova života, no oporbeni pritom ističu da to nije dovoljno za riješiti ozbiljni demografski problemi i prozivaju vladajuće da još nema demografske strategije.

Predloženo povećanje potpora pozitivni je iskorak, no u odnosu na demografske probleme to je kao kad veliki šumski požar želite ugasiti naprnjačama, slikovito je ocijenio Ante Pranić (Klub NLM).
Oporba ističe kako novca u državnom proračunu ima, ali da vladajući obiteljsku, odnosno demografsku politiku ne promišljaju ozbilno.

Novca ima, samo ne ide za mjere koje će ljude motivirati da ostanu u Hrvatskoj i povećaju obitelji, tvrdi Davor Vlaović (HSS). Spominje 300 tisuća iseljenih i više umrlih nego rođenih u 491 lokalnoj jedinici. Ove je mjere trebalo poduzeti prije 20 godina, a uz njih povećati i dječji doplatak, dar za djete, kaže.

Država ima novca
Da država više novca može usmjeriti, ne samo za rodiljne naknade, nego i dječje doplatke, drži i Ivan Lovrinović (PH) koji kaže da je za to potrebna politička volja koje sada nema. Zauzima se da se ukine PDV na dječju hranu i odjeću, trošarine na gorivo iz HAC-a preusmjere djeci i majkama, za izgradnju vrtića, da se osnuje svojevrsni demografski fond.

Mostovi zastupnici prozivaju vladajuće što još nema cjelovite demografske strategije, pa Miro Bulj predložene mjere naziva “samo folklorom”. Pitam se što su radili tri i pol godine kada nam nisu uspjeli dostaviti nacionalni dokument, dodaje Sonja Čikotić suglasna da parcijalne mjere koje Vlada nudi ne mogu dati rezultat.

Zauzima se da se dječje doplatke makne iz domene socijalnih transfera, da se poradi na dječjim pravima, jer danas, kaže, ovise o općini u kojoj je djete rođeno, upozorava na nedostupnost vrtića, odlazak mladih.

SDP pozdravlja svaki iskorak u novčanim naknadama, no za stranku kojoj je glavnina predizbornog programa bila demografska politika, a to je HDZ, ovo je premalo odnosno ništa, poručuje Sabina Glasovac.

Pohvale Vladinim mjerama

Zastupnici vladajuće koalicije hvale Vladine mjere i sam zakon.

Aktualna Vlada ulaže u materinstvo i ravnopravan odnos roditelja, prva je Vlada koja je nakon 10 godina povećala nakande za rodiljne i roditeljske potpore, kaže Željka Josić (HDZ), roditeljske će se naknade povisti da 3.991 kuna na 5.654 kuna, dodaje Ivan Kirin (HDZ), obnovljeno je ili izgrađeno 500 vrtića, kaže Branka Juričev Martinčev.

Treba podizati kvalitetu života u ruralnim sredinama kako bi mlade obitelji imale gdje ostaviti djecu kad idu na posao, omogućiti im dobru prometnu povezanost sa gradovima, kaže Marija Puh (Klub SRS) koja drži da je potpore roditeljima trebalo povećati prije 10, ako ne i 15 godina.

Stjepan Čuraj (HNS) hvali liberaliziranje uveta za dobivanje naknada,  zauzima se za rješenje “koje ne košta ništa”, a koje bi omogućilo rad do pola radnog vremena i zadržavanju pune naknade.

U prvih šest mjeseci rodiljna je potpora za zaposlene ili samozaposlene roditelje jednaka punoj plaći, a u sljedećih šest, ako roditeljski dopust koriste oba roditelja, ograničena je na 3.991 kunu. Vlada predlaže da se od 1. travnja taj iznos podigne za 1.663 kune i da iznosi 5.654 kuna. Predlaže i skraćenje radnog staža potrebnog za ostvarenja prava na potporu, sa 12 na devet mjeseci, odnosno umjesto 18 mjeseci s prekidima u posljednje dvije godine na 12 mjeseci.

Državni tajnik Ministarstva demografije Ivica Bošnjak navodi da će fiskalni učinak predloženih mjera na razini ove godine iznositi 160 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close