Od 1. travnja 2019. HT će prvi put voditi stranac – dolazi Grk Kostas Nebis

Autor: Bernard Ivezić , 11. prosinac 2018. u 22:00
Foto: Filip Kos/PIXSELL

Nakon pet godina podnio je ostavku.

Hrvatski telekom od iduće godine po prvi će put voditi stranac. Grk Kostas Nebis (službeno u dokumentima Konstantinos Nepis) s 1. travnjem 2019. postat će predsjednik Uprave HT-a, najvećeg telekom operatera u Hrvatskoj te kompanije s najlikvidnijom dionicom na Zagrebačkoj burzi.

Iako mu mandat ističe tek krajem 2021. godine, aktualni predsjednik uprave HT-a Davor Tomašković odlučio je dati ostavku. Ne odlazi samo iz HT-a već i grupe Deutsche telekom. Do kraja prvog tromjesečja, a nakon što sredinom siječnja iz HT-a i DT grupe odlazi i Marija Felkel, aktualna članica Uprave i glavna direktorica za ljudske resurse, Tomašković će obavljati i njene poslove.

Tomašković je karijeru započeo u Ministarstvu znanosti i tehnologije, nastavio u konzultantskoj kući McKinsey&Company. Nakon toga je bio predsjednik Uprave Tiska i onda sedam godina prije preuzimanja kormila HT-a, bio je predsjednik uprave TDR-a. Kako se HT službeno pohvalio tu je kompaniju održao na poziciji regionalnog lidera u duhanskoj industriji.

 

41,9 posto

EBITDA marže dosegao je HT pod vodstvom Davora Tomaškovića

Nasuprot njemu Nebis od 1999. karijeru gradi isključivo u telekomima. Prvo je u bio u Vodafoneu, a potom cijelo posljednje desetljeće u grčkom OTE-u o kao izvršni komercijalni direktor za segment privatnih korisnika. Na LinkedIn profilu se opisuje kao iskusan lider za transformaciju u fiksnim i mobilnim telekomima. Davor Tomašković, u HT-ovom priopćenju objavljenom na ZSE, izjavio je da je ponosan na rezultate koji su postigli. “U pet godina završili smo izazovnu transformaciju, kompanija je danas brza i agilna. Uz rast svih financijskih pokazatelja učvrstili smo lidersku poziciju u svim segmentima tržišta te konsolidirali tržište. Napravili smo i regionalni iskorak i pokazali uspješne rezultate u poslovanju van domaćeg tržišta, a postali smo i jedan od najvećih investitora u zemlji kao i jedan od najznačajnijih poslodavaca”, kaže Tomašković.

Jonathan Richard Talbot, predsjednik NO-a HT-a kaže da je Tomašković sa timom ostvario iznimne poslovne rezultate. “Pet godina zaredom HT-u raste prihod, EBITDA i neto dobit, te se nastavlja transformirati ostvarujući EBITDA maržu od 41,9%, čime postaje jedna od najuspješnijih kompanija unutar DT grupe”, ističe Talbot. Hvali i investicije teške 7 mlrd. kuna, kao i kupovinu Crnogorskog telekoma.

Povrh toga, Tomašković je uspio uvjetno preuzeti Optimu i H1 te se kvalitetno pripremiti za pripajanje EvoTV-a. Na tržištu se pak komentira da mu je prethodnik, Ivica Mudrinić, koji se na čelu HT-a održao 15 godina, bio spretniji u kadrovskoj politici. Navodno, HT masovno gubi sporove na sudu od zaposlenika koji su dobili otkaz i mora ih vratiti na posao, a što izvori bliski upravi HT-a odlučno niječu. Iako je Mudrinić preuzeo Iskon i Combis, prihod kompanije odveo je u silaznu putanju. Tomašković je to obrnuo. Donio je rast prihoda i više akvizicija pa predstoji vidjeti kako će HT-u pridonijeti prvi stranac za njegovim kormilom.

Komentari (4)
Pogledajte sve

HT paket- kostaskoro nista! 🙂


grk? ajoooj!

Ja mislim da je to sjajna vijest. S Grcima u regiji, najbolja iskustva. Očito je netko izašao iz korporativnih okvira i pravila dobrog i primjerenog ponašanja. Vrijeme je da se kompanija vrati u okrilje korisnika i biznisa, a odmakne od spletkarenja, zakulisnih igara i pokušaja gradnje “kulta ličnosti”!

grk? ajoooj!

Ivezicu, nisi nam napisao osnovnu informaciju, prvi novinarski postulat… zašto je doticni podnio ostavku?

New Report

Close