Od 1. srpnja jednostavnija pravila za poslovanje web trgovina unutar EU

Autor: Suzana Varošanec , 17. ožujak 2021. u 22:00
Na isporuke preko onlinea obračunavat će se PDV zemlje kamo se roba isporučuje/IGOR KRALJ/PIXSELL

Promjenama su pozitivno tangirani i hrvatski porezni obveznici kad isporučuju dobra na daljinu.

Procvat web trgovine pod utjecajem pandemije mijenja navike potrošača, pa tako i regulatore navodi na pojednostavljenje procedura što je upravo slučaj na teritoriju EU gdje je značajno pojednostavljen sustav poslovanja web-shopova s primjenom od 1. srpnja.

Prema revizorici Dubravki Kopun, predstojeće promjene vjerojatno će doprinijeti većoj razmjeni unutar EU, ali otvaraju pitanje je li izmjena Direktive EU oko PDV-a prava prilika za hrvatske poduzetnike i mogu li oni tako povećati izvoz.

Promjenama su pozitivno tangirani i hrvatski porezni obveznici kad isporučuju dobra na daljinu kupcima građanina ili drugim osobama koje nisu porezni obveznici (iz RH u EU), koji su u obvezi utvrditi moraju li obračunati PDV zemlje članice u koju se isporuka odvija.

“Počevši od 1. srpnja značajno se pojednostavljuje ovaj proces putem sustava One Stop Shop, koji podrazumijeva da se na isporuke mora obračunati PDV zemlje članice u koju se roba isporučuje građanima ili drugim osobama koji nisu porezni obveznici, ali ovo ne zahtijeva registraciju u svakoj članici.

Izuzetak su mali poduzetnici, koji godišnje nemaju isporuke veće od 77.000 kn (bez PDV-a), te ovakvi poduzetnici obračunavaju hrvatski PDV bez obzira na to odakle su kupci”, kaže Kopun.

Svi ostali poduzetnici, navodi, morat će obračunati PDV zemlje članice u koju isporučuju robu, te će za to biti dovoljno registrirati se pri Poreznoj upravi u RH, dok će se po proteku svakog mjeseca uz hrvatsku PDV prijavu dostavljati i pregledi obračunatih PDV-ova po pojedinoj članici EU.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Corona je dala svoje. Generalno moje je mišljenje da su se mnogi odlučili za Izradu Web Shopa u toku korone, definitivno je Online trgovina procvjetala.

New Report

Close