Od 1. siječnja na snagu stupa nova stopa PDV-a. Ugostitelji: Cijene ostaju iste

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. prosinac 2019. u 08:14
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Pozdravljamo smanjenje stope PDV-a, ali naša inicijativa još nije završila, jer postoji još prostora za poboljšanje, rekao je Medak.

Većina ugostitelja spremna je za novu stopu PDV-a od 1. siječnja odnosno već u novogodišnjoj noći te ne očekuju velike zastoje u poslovanju, a krajnje cijene ostaju iste, ističe za Hinu predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak uoči početka primjene stope PDV-a od 13 posto.

"Iznos PDV-a se umanjuje, ali krajnje cijene ostaju iste. Ugostitelji su softverski spremni za promjene PDV-a u novogodišnjoj noći, a s obzirom na to da se softver i cijene u blagajnama mijenjaju i tijekom godine u određenim dijelovima sezone, prilagođavanje softvera za fiskalizaciju računa s novim PDV-om ne traži neke veće investicije", poručuje Medak.

Naime, od početka iduće godine u sklopu četvrtog kruga porezne reforme stopa PDV-a od 25 posto se snižava na 13 posto za obračunavanje pripremanja i usluživanje jela i slastica u i izvan ugostiteljskih objekata. Za ugostiteljske usluge koje se odnose na sva pića – alkoholna i bezalkoholna, vino i pivo – i dalje će se primjenjivati stopa PDV-a od 25 posto.

Stopa od 13 posto na hranu i slastice prema procjenama utjecat će na smanjenje prihoda državnog proračuna za oko 900 milijuna kuna godišnje, a hoće li ta snižena stopa utjecati i na cijene ili pak na plaće i investicije odlučit će sami ugostitelji.

Još ima mjesta za poboljšanja

"Pozdravljamo smanjenje stope PDV-a, ali naša inicijativa još nije završila, jer postoji još prostora za poboljšanje. Naglašavam još jednom da je oko 70 posto ugostitelja isključeno iz predloženih izmjena, a većinom su to kafići, koji će čak osjetiti veće troškove u poslovanju zbog većih trošarina", upozorava Medak.

Podsjeća pritom da je još 2002. Europska unija definirala pivo vino, prirodne sokove i vodu kao prehrambene proizvode te će ugostitelji, kako najavljuje, ustrajati da ti proizvodi budu uključeni u poreznu reformu.

"Plaćamo najveći porez u Europi. Nedopustivo je da se čak 90 posto vina i piva koje serviramo u Hrvatskoj i koje je je iz domaće proizvodnje, oporezuje po tako visokoj stopi. Uračunamo li u to još i i tri posto poreza na potrošnju, znači da je ukupna stopa 28 posto te bi stoga i te proizvode trebalo oporezivati po sniženoj stopi od 13 posto. Ako ovo porezno rasterećenje ne obuhvati i kafiće, nismo riješili taj problem jer će njima konkurentnost i dalje padati", smatra Medak.

Iznosi i procjene iz udruge ugostitelja koje zastupa po kojima bi ugostiteljstvo uz porezno rasterećenje, smanjenu administraciju te brisanje niza nelogičnih propisa tijekom idućih deset godina s 15 milijardi kuna prometa godišnje moglo 'skočiti' na dvostruko više ili na oko 30 milijardu kuna.

"Želimo plaćati poreze i vjerujemo da je sinergija ključ u razvoju ugostiteljstva i turizma u Hrvatskoj. Sniženom stopom PDV-a i modelom kravata kojeg predlažemo za svojevrsnu kategorizaciju ugostiteljskih objekata možemo podići i kvalitetu i prepoznatljivost hrvatskog proizvoda koji se nudi u ugostiteljskim objektima", zaključuje Medak.

Komentari (4)
Pogledajte sve


znači plenković i dalje daje bogatima tj. ugostiteljima da si još bolje natrpaju džepove, pogotovo na jadranu gdje rade 4-5 mjeseci i od toga žive godinu dana, skupa s obiteljima!!! …cijene u restoranima naravno neće pasti, plaće radnicima neće porasti pa pogodite tko će zadržati razliku 12% poreza sebi u džepovima???…
"bravo" plenkoviću, ni superhik se ne bi posramio tvojih poteza kojima još više obogaćuješ bogate!!!

slažem se! bogati će biti još bogatiji pa je ova plenkovićeva mjera postigla svoj cilj! rađe da su porez ostavili kakav je bio pa taj novac usmjerili u poticaje za startup-ove i slično

kada je ugostiteljstvo tako dobar i profitabilan posao, zašto vi koji samo iz stolice kritizirate po kojekakvim društvenim mrežama i forumima ne okušate svoja znanja i vještine u ugostiteljstvu…tko ili što vam brani da uložite koju kunu i započnete vlastitu ug. djelatnost i natrpate si džepove hebenim parama i bjesnim mercedesima kao i ugostitelji koje ljubomorno komentirate?

također, ako vam je skupo da vas uslužuju u restoranu, imate pekare, sendviće, K+ ili lidl pa izvolite… ili vam je i to skupo jer ćete i tamo morati platiti i to skoro isto kao i u restaurantu!?

znači plenković i dalje daje bogatima tj. ugostiteljima da si još bolje natrpaju džepove, pogotovo na jadranu gdje rade 4-5 mjeseci i od toga žive godinu dana, skupa s obiteljima!!! …cijene u restoranima naravno neće pasti, plaće radnicima neće porasti pa pogodite tko će zadržati razliku 12% poreza sebi u džepovima???…
“bravo” plenkoviću, ni superhik se ne bi posramio tvojih poteza kojima još više obogaćuješ bogate!!!

New Report

Close