Od 1. lipnja uvodi se IBAN za sva plaćanja

Autor: Poslovni.hr , 02. travanj 2013. u 15:05
Guliver/Thinkstock

IBAN nije novost u Republici Hrvatskoj jer se on već upotrebljava za izvršavanje prekograničnih platnih transakcija.

Od 1. lipnja 2013. IBAN konstrukcija transakcijskih računa obvezno se koristi za izvršavanje svih platnih transakcija, a kreditne institucije otvaraju transakcijske račune isključivo prema IBAN konstrukciji, izvijestili su iz HNB-a.

Od trenutka kada kreditna institucija omogući korisniku platnih usluga korištenje IBAN konstrukcije i za izvršavanje nacionalnih platnih transakcija, transakcijski račun korisnika platnih usluga za izvršavanje nacionalnih platnih transakcija vodi se prema IBAN konstrukciji.

Slijedom navedenoga, u razdoblju od 1. lipnja 2012. do 1. lipnja 2013. za izvršavanje nacionalnih platnih transakcija pojedini korisnici platnih usluga koristit će postojeći (BBAN) transakcijski račun (17 znamenaka), dok će drugi koristiti transakcijski račun otvoren prema IBAN konstrukciji (21 znak), kažu u HNB-u.

IBAN nije novost u Republici Hrvatskoj jer se on već upotrebljava za izvršavanje prekograničnih platnih transakcija. Naime, članak 9. Odluke propisuje da se transakcijski računi koji se koriste za izvršavanje prekograničnih platnih transakcija otvaraju u skladu s IBAN konstrukcijom, a kreditna institucija dužna je o IBAN-u obavijestiti korisnika platnih usluga čiji transakcijski račun vodi. S tim u vezi, svi korisnici platnih usluga u Republici Hrvatskoj već imaju određeni IBAN za potrebe obavljanja prekograničnih platnih transakcija, podsjećaju iz središnje banke.

Više pročitajte u obavijesti HNB-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close