Od 1 kune do 17,2 milijuna kuna za teren u Savudriji

Autor: Marija Crnjak , 30. prosinac 2018. u 22:00
Prema projektu su trebala biti izgrađena dva hotela s 5 zvjezdica, vile i bazeni

Radi se o zemljištu koje je bilo u vlasništvu slovenske tvrtke Imos Holding koja je prije gotovo deset godina planirala izgraditi prestižni turistički megaprojekt.

Za gotovo devet hektara građevinskog zemljišta u Savudriji, koje se u procesu stečaja tvrtke Vila Savudrija na dražbi početkom prosinca prodavalo po početnoj cijeni od jedne kune, najviša ponuda u nadmetanju iznosi 17,2 milijuna kuna, objavljeno je u očevidniku Fine.

Za sad međutim, još nije poznato  tko je kupac kojeg je privuklo zemljište propalog megalomanskog turističkog projekta.  Radi se, naime, o građevinskom zemljištu koje je bilo u vlasništvu slovenske tvrtke Imos Holding, čiji je vlasnik, slovenski građevinar Milan Kepic, prije gotovo 10 godina planirao izgraditi turistički projekt pod nazivom Vila Savudrija. Resort je trebao imati dva hotela s pet zvjezdica, s vilama s bazenima s ukupno 400 soba, kasino, šoping zonu, golf. 

Najveći vjerovnik NLB
Nakon što nije pronašao ulagača, tvrtka je otišla u stečaj, iako je projekt imao i zeleno svjetlo lokalne zajednice, te su mu prilagođeni bili i svi prostorni planovi. Vrijednost zemljišta sudski je bila procijenjena na 98 milijuna kuna, te je na prvoj javnoj dražbi u travnju ove godine ponuđena početna cijena od 9,9 milijuna eura, potom je spuštena na 6,6 milijuna eura pa na 3,3 milijuna eura, no ni ta cijena nije privukla kupce, te je odlučeno da se četvrti put ide na nisku cijenu od samo jedne kune.

 

400 soba

trebao je imati kompleks pod nazivom Villa Savudrija

U slučaju da se zemljište ne proda, postoji mogućnost da ga pod dug preuzme najveći vjerovnik, Nova ljubljanska banka koja je na čestice upisala založna prava od 18 i pol milijuna eura. Hrvatsko Ministarstvo financija drugi je najveći vjerovnik i njegovo založno pravo je šest milijuna kuna. 

Zanimao se i Kostić
Iako se radi o značajno manjem iznosu od onog koji potražuju, slovenski mediji neslužbeno doznaju da je NLB relativno zadovoljna ishodom četvrte dražbe, iako ne žele brzati s komentarima prije okončanja procesa prodaje. Slovenske Finance pohvalile su pritom hrvatski sustav kojem je uspjelo doći do kupca u samo devet mjeseci od početka procesa prodaje.

  Inače, radi se o zemljištu koje je od mora udaljeno oko 300 metara i u neposrednoj je blizini hotelsko-apartmanskog kompleksa rezidencije Skiper Resort u Savudriji, u čijem je sastavu i hotel Kempinski Adriatic, u vlasništvu srpskog poduzetnika Miodraga Kostića. Svojedobno se za zemljište interesirao i Kostić, no zasad nije poznato je li ga privukla niska cijena na četvrtoj dražbi. Navodno je interes kupaca ovoga puta bio bolji nego li na prethodnim dražbama. 

Komentirajte prvi

New Report

Close