Očinski dopust dodatno će potaknuti njihovo uključivanje u ranu skrb o djetetu i omogućiti zajedničko uživanje u roditeljstvu

Autor: Ivan Tominac , 26. srpanj 2022. u 11:39
Foto: SHUTTERSTOCK

Uvedeno je novo pravo o plaćenom očinskom dopustu u tr ajanju 10 dana za jedno i 15 dana za blizance ili više djece.

Tradicionalno je roditeljska uloga podrazumijevala da se o djeci brinu žene, a od muškaraca se očekivalo da zarađuju za obitelj te briga o svakodnevnim potrebama djece nije smatrana nužnom kada je bila riječ o očevima. Postupno se i društvena očekivanja vezana uz roditeljske uloge mijenjaju, a uloge majki i očeva razlikuju se manje nego prije.

Važnost angažiranosti očeva u odgoju djece i ravnopravne partnerske podjele obiteljskih obveza postaju vrijednosti prepoznate među zaposlenim očevima i u Hrvatskoj.

Promjenama u demografskom smislu pridonosi i izmijenjeni Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama, kojim se uvodi novo pravo – očinski dopust za zaposlene i samozaposlene roditelje.

Trenutno važeći Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama na snagu je stupio prije 13 godina, a kroz godine je prošao brojne izmjene i dopune kojima je između ostalog, povećan maksimalni iznos naknade plaće za zaposlene i samozaposlene roditelje za vrijeme korištenja roditeljskog dopusta, kao i visine novčanih naknada u odnosu na pojedine skupine korisnika prava – 2017. povećan je iznos naknade plaće za vrijeme roditeljskog dopusta za zaposlene i samozaposlene roditelje s 2660,80 na 3991,20 kn, dok je 2020. iznos povećan na 5654,20 kuna – dva puta, u razdoblju kraćem od tri godine, iznos naknade povećan je za skoro 3 tisuće kuna.

Broj korisnika očeva raste
Novo pravo, plaćeni očinski dopust, trajat će 10 radnih dana za zaposlene i samozaposlene očeve za jedno dijete, odnosno 15 radnih dana u slučaju rođenja blizanaca, trojki ili istovremenog rođenja više djece.

Za vrijeme korištenja prava, naknada plaće predviđa se u punom iznosu osnovice za naknadu plaće (100% od osnovice za naknadu plaće prema propisima o obveznom zdravstvenom osiguranju), a pravo se može koristiti nakon rođenja djeteta, najkasnije do navršenih šest mjeseci života djeteta te se istovremeno predviđa i mogućnost korištenja prava na očinski dopust za slučaj smrti djeteta.

Josić

Ured razmatra mogućnosti za daljnje unapređenje sustava rodiljnih i roditeljskih potpora.

Ta mjera će, nadamo se, dodatno osnažiti uključenost očeva u odgoj djece. Ipak, brojke i sada pokazuju napredak kada je riječ o broju i udjelu muških korisnika rodiljnih i roditeljskih potpora.

Ostvaruje se rast svake godine te je u analiziranom razdoblju (od 2016.do 2021.) broj muških korisnika svih rodiljnih i roditeljskih potpora porastao s 3459 korisnika 2016. na 8719 korisnika 2021., što je povećanje od velikih 152 posto.

Novim promjenama u Zakonu povećava se i najviši (maksimalni) iznos naknade plaće koja se isplaćuje za vrijeme korištenja roditeljskog dopusta, za prvih šest mjeseci ako to pravo koristi jedan roditelj ili prvih osam mjeseci ako koriste oba roditelja, i to na način da naknada plaće iznosi 100 posto osnovice za naknadu plaće utvrđene prema propisima o obveznom zdravstvenom osiguranju, ali ne može iznositi više od 225,5 posto proračunske osnovice odnosno 7500,13 kuna, umjesto ranijih 170 posto, odnosno 5.654,20 kuna.

Nadalje, povećana je naknada plaće tijekom korištenja prava na roditeljski dopust u polovici punog radnog vremena na 110 posto proračunske osnovice odnosno 3658,60 kuna, umjesto ranijih 2328,20 kuna.

Novi Zakon donijet će više iznose naknada za navedena prava zaposlenih i samozaposlenih roditelja, neovisno o tome jesu li: trenutno u statusu korisnika prava (primjerice roditelj koristi roditeljski dopust već 2 mjeseca), podnijeli zahtjev za ostvarivanje prava koji još nije riješen (primjerice podnijeli su zahtjev u lipnju o kojem će biti riješeno u kolovozu ili rujnu) ili budući korisnici prava iz sustava rodiljnih i roditeljskih potpora (roditelji koji će ispunjavati uvjete za ostvarivanje prava nakon 1. kolovoza 2022.).

Nikolić

Očevi nisu dovoljno spremni uzeti dopust zato što ponekad i ne znaju svoja prava.

Ocjenjuje se da će nova normativna rješenja kojim je osigurano povećanje materijalnih prava proizvesti značajan pozitivan socijalni učinak kroz poboljšanje statusa budućih korisnika koji će to pravo moći ostvariti (djeca, obitelji, zaposleni i samozaposleni korisnici prava iz ZRRP-a).

Željka Josić; Siniša Nikolić

Ublažiti financijski teret
Da je to strateško pitanje budućnosti, slažu se iz Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, a kako nam govori državna tajnica SDUDM-a Željka Josić, proaktivnost je neizbježna kada govorimo o demografskoj revitalizaciji.

“Prepoznajući potrebe suvremene obitelji s djecom, od posebne je važnosti nastaviti proaktivno djelovati u smjeru stvaranja pozitivne, sveobuhvatne politike koja djeluje u korist obitelji kako bi se ublažio financijski teret obitelji te omogućilo bolje usklađivanje obiteljskih i poslovnih obveza.

Očekujemo da će izmjene u povećanju visine naknade plaće utjecati na životni standard obitelji, što je osobito značajno zato što su nedovoljno visoki iznosi naknada plaće za vrijeme korištenja prava na roditeljski dopust jedan od uzroka slabijeg korištenja roditeljskog dopusta od strane očeva.

Vjerujemo kako će i uvođenje očinskog dopusta dodatno potaknuti i očeve na njihovo uključivanje u ranu skrb o novorođenom djetetu te tako omogućiti zajedničko uživanje u roditeljstvu, majke i oca, u prvim danima djetetova života’’, rekla je državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić i nadodala da Ured razmatra mogućnosti za daljnje unapređenje sustava rodiljnih i roditeljski potpora, kako u dijelu koji se odnosi na provedbu samog Zakona i propisane uvjete za ostvarivanje pojedinih prava, tako i u dijelu mogućeg daljnjeg povećanja iznosa novčanih potpora za pojedine kategorije korisnika čiji se iznosi nisu mijenjali dulje vrijeme.

Jedan od očeva koji je koristio roditeljski dopust je i Siniša Nikolić. Kako ističe, njegovo korištenje bila je potreba. Do kretanja djeteta u vrtić nedostajalo je nekoliko mjeseci, a roditeljski dopust bio je logična opcija za rješavanje eventualnih problema koji su time mogli nastupiti.

“Imajući navedeni problem u vidu počeli smo tražiti rješenje koje se ukazalo kroz korištenje dodatna dva mjeseca roditeljskog dopusta za očeve, koje je tada bilo na snazi. Sama činjenica da ću biti na roditeljskom dopustu sa svojom djevojčicom Viktorijom činilo me u jednu ruku presretnim, a u drugu ruku prestravljenim jer nisam znao hoću li to uspjeti.

7500

kuna najviši iznos naknade plaće za vrijeme roditeljskog dopusta

Sada kada gledam na te vlastite dvojbe vidim da sam bio u zabludi te sam mišljenja da bi se svaki otac trebao odvažiti na to putovanje. Predivno je zato što se povežete s djetetom tako da vam isto toliko vjeruje te da ne postoji razlika mame i tate’’, rekao je Siniša Nikolić, jedan od korisnika roditeljskog dopusta.

Kako saznajemo u razgovoru s Nikolićem, smatra kako je idealno da očevi uzmu ‘’vrijeme za dijete’’ u drugih šest mjeseci njegova života.

U prvih šest, djeca, dodaje, traže nešto poznato, a to su majke. Ipak, očinski dopust koji se uzima u prvih šest mjeseci vidi kao veliki pomak kada je riječ o pomoći majkama.

Povezivanje s djetetom
“Očevi će u tom kratkom periodu vidjeti koliko su stvarno od pomoći majkama, a s druge strane će se prestati bojati svoga djeteta. Pod tim misli da se u početku svaki roditelj boji da neće ozlijediti svoje dijete, da ga ne drži dobro itd., ali do prave povezanosti, prema mojem mišljenju trebat će pričekati drugih šest mjeseci života djeteta’’, dodao je Nikolić.

Glavni problem je, zaključuje Nikolić, ipak u tome što očevi nisu dovoljno spremni uzeti roditeljski ili očinski dopust, pa osim toga što ponekad ne znaju svoja prava, često je
problem u tome što ni ne pokazuju inicijativu da se s pravima upoznaju.

Nikolić je dokaz da potencijal itekako postoji, a činjenica da se o očinskom dopustu uvelike priča može značiti i potencijal za promjenu stanja stvari i još veće pomake kada je riječ o aktivnoj uključenosti očeva u dječje odrastanje od najranije dobi.

Komentirajte prvi

ORGANIZATOR
Glavni partner
Partneri

New Report

Close